Nikto ho nemal rád, až kým nezačal do školy nosiť zbraň, gangy poznal ako vlastnú dlaň. Aj taký bol Coolio, ktorého telo našli bez života

NETKY.SK • 8 Október 2022, 12:00 • 2 min
Nikto ho nemal rád, až kým nezačal do školy nosiť zbraň, gangy poznal ako vlastnú dlaň. Aj taký bol Coolio, ktorého telo našli bez života

Zomrel, jeho telo našli bezvládne ležať a vraví sa, že na príčine by mohol byť infarkt. Nech však smrť posledné slovo nemá, radšej stojí za pozornosť, ako žil, ako sa Coolio preslávil, ako si aj on vytrpel svoje.

slovakia

left justify in out

Coolio prišiel na svet v auguste, narodil sa v období búrlivých 60. rokov, a keby sme ho poznali či aspoň vídali už vtedy, iste by mu nikto neprorokoval budúcnosť drsného muža, slávneho, s hitom na krku.

 

Ako dieťa trpel astmou, bol primalý a nuž, na svoje nešťastie, hoci ako sa to vezme, minimálne pre vzťah s rovesníkmi, mal aj vysokú inteligenciu, rád čítaval a patril k tým, od ktorých si odpíšete domáce úlohy, ale o tajomstvá sa podelíte len veľmi ťažko.

Rozprávkovo sa nemal ani v rodinnom prostredí, keď dovŕšil vek 11 rokov, jeho rodičia sa rozviedli, čo v ňom vzbudilo túžbu aspoň nejako zapadnúť do kolektívu, aspoň niečo mať, čo by mu pasovalo.

 

Zlé chodníčky

 

A tak sa začalo jeho vášnivé spojenie s problémami, utekal, silou-mocou sa chcel pripojiť ku gangu, a hoci formálne prijatý nebol, svoj životný štýl prerobil tak, aby nik nepochyboval, že do gangsterského smeru patrí.

Do školy neraz vkráčal so zbraňou, na rováši mal bitky a ani väzenie sa mu nevyhlo, ako mladíka ho totiž obvinili z krádeže.

 

img

 

Univerzita

 

Kým sa ďalej vzdelával na univerzite, srdce sa rozhodlo, že bude vo svojom strede mať rap a už nebolo návratu, ale koniec koncov ani by nechcel ísť späť, nevzdal by sa jednak zanietenia, a jednak talentu, ktorý bol nespochybniteľný.

Známym sa mu podarilo stať najmä v Los Angeles, tamojšie rádiá s obľubou púšťali jeho songy a, áno, v tom čase ho už volali Coolio. Je až nepredstaviteľné, že sa s takým menom nenarodil, ale pravdou je, že umeleckú prezývku si zvolil dosť netradične. Zúčastňoval sa na súťažiach, býval tam dosť často a raz, pri jednej takej príležitosti, ho ktosi okríkol Coolio Iglesias. Zrejme usúdil, že bez priezviska znie meno rapersky, že by sa s ním aj dokázal stotožniť a iste urobil dobre.

 

Závislosť

 

Ktovie, ako by sa jeho osud rozvíjal ďalej, nebyť toho, že prepadol do drogovej závislosti, zachutil mu, napríklad, kokaín, a keďže situácia bola nanajvýš kritická a zastavila mu sľubnú kariéru, nebránil sa podstúpiť liečenie.

 

Absolvoval program, vyšiel von a premýšľal, čo urobí ďalej, či sa pohnúť doľava a či doprava, či skúsiť to či tamto. Napokon vystriedal viaceré zamestnania, pasoval sa s ohňom, pracoval aj na letisku, a keď sa pýtate, či zabudol na rap, veru nie. Robil všetko, len aby dostal späť, čo mu závislosť vzala a bol úspešný, krôčik za krôčikom zdolával prekážky, získal si fanúšikov, v 90. rokoch sprístupnil debutový album a vypestoval si povesť, podľa ktorej si ho nemohli pomýliť s nikým iným.

 

Gangsta's Paradise

 

Keď sa vysloví Coolio, všetci na to myslíme. Všetci v duchu započujeme pieseň, temnú, drsnú a pravdivú, tú, vďaka ktorej ho spoznali aj tí, pre ktorých možno predtým neexistoval. Nikto by si to predtým nepomyslel, ale tak bolo, že práve text o takom živote, o akom väčšina z nás má vedomosť len vďaka filmom, mu zabezpečil popularitu, vysnívanú a ozajstnú. Je mŕtvy a viac úspechov neoslávi, avšak verím, že občas aj jedna pesnička stačí, aby sa niekto mohol pokladať za nezabudnuteľného. Gangsta's Paradise je takou, je nesmrteľná, je chytľavá je...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies