Nike čelí žalobe kvôli používaniu loga Jordan

NETKY.SK • 29 Január 2015, 10:30 • 2 min
Nike čelí žalobe kvôli používaniu loga Jordan

OREGON – Počas aktívnej kariéry bol najlepším hráčom na svete a je žijúcou basketbalovou legendou. Samozrejme, nemôže to byť nikto iný ako Michael 'Air' Jordan.

slovakia

left justify in out

Tento legendárny basketbalista od 80.rokov účinkoval v rôznych reklamách na oblečenie či tenisky spoločnosti Nike. Logo značky Jordan, skákajúca silueta hviezdneho basketbalistu, sa stalo jedným z najznámejších v športovom biznise na celom svete. Jordan prvýkrát podpísal zmluvu so spoločnosťou Nike ešte v roku 1984, ktorá znela na päť rokov a mala hodnotu 2,5 milióna dolárov.

Podľa správ ESPN fotograf, ktorý odfotil smečujúceho Jordana v tejto svetoznámej póze, inšpiroval Nike pri výrobe tohto loga. Ten však teraz žaluje spoločnosť Nike za porušenie autorských práv a žiada zisky, ktoré značka Jordan prináša. Len v minulom roku to bolo 3,2 miliardy dolárov.

Fotograf Jacobus Rentmeester tvrdí, že logo bolo vytvorené podľa jeho fotografie Michaela Jordana počas rozcvičky na olympijských hrách v roku 1984. Tie boli nafotené pre časopis Life Magazine a Rentmeester tvrdí, že za jeho dočasné použitie snímok mu človek z Nike zaplatil 150 dolárov. Tým človekom mal byť Peter Moore, ktorý navrhol prvé tenisky Air Jordan.

 

Spoločnosť Nike sa k tejto žalobe zatiaľ nevyjadruje.

Kým sa tento spor vyrieši, poďme si vychutnať Jordanove umenie z jeho najlepších rokov:

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies