Nikdy nedostaneš druhú šancu zanechať prvý dojem. Na základe čoho nás ľudia hodnotia už pri prvom stretnutí?

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 13:44 • 2 min
Nikdy nedostaneš druhú šancu zanechať prvý dojem. Na základe čoho nás ľudia hodnotia už pri prvom stretnutí?

BRATISLAVA -Urobiť prvý dojem trvá len niekoľko sekúnd. Nevýhodou je, že prvý dojem je zvyčajne to, podľa čoho sa riadime, či už je zlý alebo dobrý a názor meníme už len ťažko. Viete čo však prvý dojem vytvára? Vedci objavili , že na ľuďoch si ako prví všímame tieto 4 črty tváre.

slovakia

left justify in out

V dnešnej povrchnej dobe sa snažíme klásť dôraz na vizuálnu stránku osobnosti. Je síce múdre tvrdiť, že nie je správne súdiť knihu podľa obalu, no robíme to všetci, a to najmä vtedy, keď niekoho vidíme prvýkrát. Prvý dojem zvyčajne pretrvá a ťažké je zbaviť sa najmä zlého. Stačí okamih na to, aby sa niekto rozhodol, že vám nebude veriť a prechovávať voči vám sympatie. Na zhodnotenie toho, či sa nám niekto pozdáva alebo nie, stačí pohľad do jeho tváre.

 

Psychologička Leslie Zebrowitz tvrdí, že kľúčové sú pri hodnotení iných štyri hlavné črty tváre. Svoje zistenia publikovala ešte v roku 2017 v časopise Current Direction in Psychological Science a sú vskutku zaujímavé. Čo nás teda na druhých ľuďoch zaujme na prvý pohľad?

 

img

Detská tvár

 

Ako spoznáte človeka s  črtami detskej tváre? Vyznačuje sa okrúhlym tvarom, veľkým čelom, veľkými očami a krátkou bradou. Ak niekoho takého vidíme, zvyčajne podvedome začnú fungovať inštinkty, ktoré nám kážu takú osobu chrániť. Správame sa teda milšie a sme trpezlivejší.

 

img

 

Známa tvár

Máme radi to, čo poznáme, zvyčajne sa teda správame lepšie k ľuďom, ktorí nám niečím pripomínajú osobu, ktorú poznáme a máme radi. Z neznámych vecí máme neraz strach a trochu podozrievavo sa správame aj k ľuďom, ktorí nám prídu celkom cudzí.

 

img

 

Kondička je dôležitá nielen pre zdravie

Veľa štúdií potvrdilo, že nás pritahuje to čo je na prvý pohľad zdavé. A to nielen čo sa týka postavy, svalovej hmoty či držania tela, týka sa to aj tváre. Ľudí, ktorých na prvý pohľad posúdime ako zdravých, automaticky vnímame zároveň ako múdrejších, lepších, sympatickejších a atraktívnejších.

 

img

 

Emocionálna podobnosť tváre

Ľudia dosť výrazne sledujú výraz tváre iných. Ak sa teda chystáme niekoho posúdiť, aj výrazy tváre využívame ako veľkého pomocníka Napríklad, nezávisle od toho, ako sa dotyčná osoba skutočne cíti, pokrčené obočie vnímame ako znak hnevu a osobu budeme vnímať ako niekoho, kto je večne nahnevaný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona