Ničivé požiare v Texase za týždeň spálili 1000 domov

NETKY.SK • 7 September 2011, 13:54 • 2 min
Ničivé požiare v Texase za týždeň spálili 1000 domov

Ničivé požiare v Texase za týždeň spálili 1000 domov

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 1000 domov zhorelo za uplynulý týždeň v americkom štáte Texas, ktorý trpí suchom a desiatkami ničivých požiarov. O život prišli dvaja ľudia, informovali v utorok miestni predstavitelia.
      Štát na juhu USA trpí najhorším suchom od 50. rokoch 20. storočia. Šíreniu plameňov pritom napomáha aj silný vietor z tropickej búrky Lee.
      Texaský guvernér Rick Perry uviedol, že v štáte došlo za týždeň k najmenej 57 požiarom, ktoré spálili vyš 40.000 hektárov plochy.
      Väčšina z požiarov je blízko mesta Austin, pričom ničiaci živel sa stále nedarí dostať pod kontrolu. V okrese Bastrop rýchlo postupujúce plamene v pondelok zničili takmer 600 domov.
      Hasičom pomáhajú na hasenie požiarov vrtuľníky, vietor však plamene rozdúchava nanovo.
      Od decembra v Texase oheň zničil celkovo viac ako 1,42 milióna hektárov, uviedol guvernér Perry, ktorý pre výnimočnú situáciu prerušil svoju prezidentskú kampaň.
      "Rozsah týchto škôd je úplne ohromujúci," konštatoval. "Máme veľa Texasanov, ktorí teraz žijú v núdzových prístreškoch."
      V nedeľu v meste Gladewater zahynula 20-ročná žena s 18-mesačným dieťaťom, keď zostali uväznené v horiacom dome.
Zdroj: TASR/AP, BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies