Nižšie daňové príjmy si vynútili zmenu rozpočtu BBSK

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 15:11 • 2 min
Nižšie daňové príjmy si vynútili zmenu rozpočtu BBSK

Nižšie daňové príjmy si vynútili zmenu rozpočtu BBSK

slovakia

left justify in out

      Už tretiu zmenu rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tento rok schválili poslanci jeho zastupiteľstva. Reagovali tým na nedostatok finančných zdrojov v dôsledku nižšieho výnosu z daňových príjmov vo výške takmer 6,37 milióna eur, ako aj na prezentované zámery konsolidácie financií rozpočtu BBSK na rok 2010. Tie poslanci schválili na aprílovom rokovaní zastupiteľstva. Výšku financií nad rámec pôvodne schváleného rozpočtu BBSK na rok 2010 úrad vtedy vyčíslil na 15,81 milióna eur.
      Vzhľadom na pretrvávajúci negatívny výber daňových príjmov, ktorý bol za prvých päť mesiacov tohto roku oproti už upravenému rozpočtu nižší o spomínaných takmer 6,37 milióna eur, zastupiteľstvo rozhodlo o znížení dane z príjmov fyzických osôb o túto sumu. Úprava rozpočtu daňových príjmov vychádza z predpokladu, že ich pokles pokračovať nebude a v mesiacoch jún až december dosiahnu minimálne 33,66 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku by to bolo menej o 645.000 eur. V prípade, že sa predpokladaný príjem daní nenaplní, bude nutné znovu znížiť rozpočet daňových príjmov. To by sa však prejavilo znížením rozpočtu bežných výdavkov z daňových príjmov BBSK.
      Samosprávny kraj výpadok daňových príjmov 6,37 milióna eur bude so súhlasom poslancov riešiť aj úverovými zdrojmi vo výške takmer 5,92 milióna eur, splácať ho začne v roku 2012. Ďalej finančnými prostriedkami z predchádzajúcich rokov v sume asi 1,12 milióna eur, ako aj odložením splátok istiny existujúcich úverov vo výške 875.000 eur. Tieto finančné zdroje BBSK použije na dofinancovanie investičných akcií, na umorovanie dlhov a na vyrovnanie svojich starých záväzkov, ako aj na prevádzkové výdavky organizácií, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
      Na nepriaznivú finančnú situáciu zareagoval BBSK aj zriadením krízového manažmentu, a tiež prijatím racionalizačných a reštrukturalizačných opatrení so zámerom dosiahnuť čo najvyššie úspory výdavkov v organizáciách, ktorých je zriaďovateľom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies