WADA nevidí priestor na omilostenie Šarapovovej

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
WADA nevidí priestor na omilostenie Šarapovovej

LAUSANNE - Ruská tenistka Maria Šarapovová sa priznala k užívaniu meldónia aj v tomto roku a hodnoty z jej testu hovoria jasnou rečou, skonštatoval v rámci rozhovoru na rôzne dopingové témy generálny riaditeľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Olivier Niggli, ktorého zvolili v novembri a od 1. júla oficiálne prevezme funkciu od Davida Howmana, ktorému uplynie mandát.

slovakia

left justify in out

"Či ju uvidíme na Wimbledone a OH 2016? O tom rozhodne Medzinárodná tenisová federácia," povedal Niggli pre La Gazzetta dello Sport počas týždňového výročného zasadnutia Únie medzinárodných športových federácií SportAccord vo švajčiarskom Lausanne.

Antidopingové konanie so Šarapovovou je už naplánované a výsledok možno bude známy pred tretím grandslamovým turnajom sezóny Wimbledonom na tráve v Londýne (27. júna - 10. júla). Na stretnutí s novinármi to v stredu povedal prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty. Dodal však, že vyšetrovanie je nezávislé a on nepozná konkrétny termín vypočúvania. Vo všeobecnej rovine vyhlásil, že celá procedúra v takýchto prípadoch obvykle trvá 2 až 3 mesiace. Niekdajšiu jednotku svetového rebríčka predbežne suspendovali 8. marca do doriešenia záležitosti.

ITF 14. apríla tlačovou správou oznámila, že pri riešení dopingového prípadu Šarapovovej zohľadní odporúčania WADA v súvislosti s látkou meldónium, ktorá pribudla na zoznam zakázaných s platnosťou od 1. januára 2016. ITF s poukázaním na dôvernosť konania nepridala žiadne detaily.

WADA 13. apríla informovala, že prípady s hladinou meldónia do 1 mikrogramu vo vzorke odobratej pred 1. marcom 2016 nemusí posudzovať ako porušenie pravidiel o užívaní zakázaných látok. Liek proti srdcovým ochoreniam vyvinutý za sovietskych čias v Lotyšsku zatiaľ inicioval viac ako 130 publikovaných prípadov, z nich približne 30 na účet ruských športovcov. Vlna nepriaznivých výsledkov analýz však nastolila otázku, ako dlho účinná látka zostáva v ľudskom organizme. Väčšina pristihnutých sa totiž bráni tvrdením, že meldónium vysadili dávno pred začiatkom tohto kalendárneho roka. Viac svetla do problematiky by mali vniesť nové výskumy v akreditovaných laboratóriách.

Čerstvo už 29-ročná držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová 7. marca na tlačovej besede v Los Angeles priznala, že počas januárových melbournských grandslamových Australian Open mala pozitívny nález. Uviedla, že z nedbanlivosti nezaregistrovala zmenu a meldónium naďalej užívala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona