Nigérijský veľvyslanec nerozumie postoju Washingtonu

NETKY.SK • 11 November 2014, 15:55 • 2 min
Nigérijský veľvyslanec nerozumie postoju Washingtonu

JOHANNESBURG - Nigérijský veľvyslanec v USA Adebowale Ibidapo Adefuye v utorok slovne napadol vládu vo Washingtone za odmietanie nigérijskej žiadosti o zbrane v záujme boja proti islamských radikálom zo skupiny Boko Haram, ktorú podľa jeho slov mohli poraziť už dávno.

slovakia

left justify in out

Podľa Adefuyeho Američania sklamali svojho "starého spojenca v čase núdze". Nigérijský ľud a vláda sa preto podľa jeho slov cítia opustení. Adefuye sa počas prejavu vo washingtonskej budove veľvyslanectva vyjadril, že iba ťažko dokáže pochopiť postup obávaných radikálov napriek prítomnosti "sofistikovanej vojenskej technológie" USA v jeho vlasti. Vládnym silám však žiadané zbrane Američania dodať nechcú, keďže nigérijskí vojaci porušovali ľudské práva a americké zákony zakazujú predaj krajinám dopúšťajúcim sa vážnych zločinov.

 

Skupina Boko Haram, v preklade Západné vzdelávanie je zakázané, sa snaží zaviesť v Nigérii islamský štát. Školy v západnom štýle sú ich častými cieľmi. Skupina uskutočnila už viacero masakier na stredných školách a v apríli uniesla 200 školáčok z obce Čibok. Naopak, školy učiace islamské doktríny nechávajú na pokoji. Od začiatku vojenskej ofenzívy proti islamistom začiatkom tohto roka útočia extrémisti na civilistov mimoriadne často.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies