Nigérijský prezident vyhlásil islamistom totálnu vojnu

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 12:56 • 2 min
Nigérijský prezident vyhlásil islamistom totálnu vojnu

ABUJA - Nigérijský prezident Goodluck Jonathan dnes uviedol, že nariadil rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom je "ukončenie beztrestnosti teroristov na našej pôde". Opäť uistil rodičov 219 unesených študentiek, ktoré zadržiava skupina Boko Haram, že jeho vojenské sily ich oslobodia, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Som odhodlaný brániť našu demokraciu, našu národnú jednotu a našu politickú stabilitu tým, že povediem totálnu vojnu proti terorizmu," povedal Jonathan v televíznom prejave pri príležitosti nigérijského Dňa demokracie.

 

Frázu "totálna vojna" použil prezident Čadu Idriss Deby po rokovaní krajín susediacich s Nigériou v polovici mája v Paríži. Na stretnutí sa mala definovať spoločná stratégia boja proti islamistickej skupine. Jonathan tiež povedal, že poveril bezpečnostné sily, aby na splnenie tejto úlohy použili "akékoľvek zákonné prostriedky".

 

"Uisťujem vás, že títo gangstri budú vyhnaní. Nestane sa to cez noc, ale vynaložím všetko úsilie, aby sme tento cieľ dosiahli," dodal nigérijský prezident.

 

Nie je celkom jasné, čo by mohla rozsiahla ofenzíva znamenať, píše Reuters. Severovýchod krajiny je zaplavený bojovníkmi islamistickej skupiny Boko Haram. V oblasti už rok platí núdzový stav a prebieha vojenská operácia - nigérijská armáda je už na pokraji zrútenia, píše Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies