Nigérijskí vojaci zneužívajú ženy a dievčatá oslobodené od Boko Haram

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 09:15 • 2 min
Nigérijskí vojaci zneužívajú ženy a dievčatá oslobodené od Boko Haram

KAPSKÉ MESTO - Tisícky žien a dievčat, ktoré oslobodili zo zajatia islamistickej teroristickej skupiny Boko Haram, naďalej zneužívajú nigérijské bezpečnostné sily.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

 

Vojaci a členovia z pričlenených civilných oddielov (CJTF), zriadených na pomoc armáde v jej boji proti Boko Haram, odtrhli ženy od ich manželov a izolovali do odľahlých táborov, kde ich znásilňujú, uvádza sa v správe AI.

 

"Namiesto toho, aby ich miestne orgány ochránili, boli tieto ženy a dievčatá nútené sa znásilňovaniu podvoliť, aby nezomreli od hladu," uviedla riaditeľka Amnesty International pre Nigériu Osai Ojighová.

 

V správe sa uvádza, že v táboroch, ktoré zriadila armáda na severovýchode Nigérie, umreli od roku 2015 od hladu už tisíce ľudí. Správa Amnesty je založená na 300 rozhovoroch a návštevách siedmich táborov vo federálnom štáte Borno.

 

Mnohé zo žien a dievčat tvrdili, že ich vojaci prinútili, aby sa stali ich "priateľkami", a tým sa zachránili pred vyhladovaním. Aktivisti ďalej v správe píšu, že viaceré z týchto žien už kvôli nedostatku jedla, vody či zdravotnej starostlivosti v táboroch stratili deti alebo ďalších príbuzných.

 

Ženy uviedli, že sexuálne vykorisťovanie sa riadi organizovaným systémom, pričom vojaci otvorene prichádzajú do táborov za účelom pohlavného styku.

 

"Títo páchatelia a ich nadriadení, ktorí toto umožnili, nespochybniteľne podľa medzinárodného práva spáchali trestné činy a musia sa z nich zodpovedať," dodala Ojighová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies