Nigérijskí vojaci zastrelili dve samovražedné útočníčky

NETKY.SK • 12 Marec 2017, 11:35 • 2 min
Nigérijskí vojaci zastrelili dve samovražedné útočníčky

MAIDUGURI - Nigérijskí vojaci zastrelili dve mladistvé samovražedné bombové útočníčky, ktoré sa snažili v noci nadnes preniknúť do mesta Maiduguri v štáte Borno na severovýchode krajiny. Informovala o tom miestna polícia.

slovakia

left justify in out

Tínedžerky mali pod šatami vesty s výbušninami. Vojaci dievčatá zastrelili a vesty neskôr bezpečne odpálili policajní pyrotechnici, citovala agentúra AP hovorcu polície štátu Borno Victora Isuka.

 

Mladistvých čoraz viac využíva na samovražedné bombové útoky islamistická skupina Boko Haram. Maiduguri je kolískou rebélie islamistov, ale je tam aj základňa nigérijskej armády, ktorá proti nim bojuje.

Armáda dnes oznámila, že počas operácie v dedinách Murye a Mala Maja zachránila pred islamistami 211 civilistov.

 

Stúpenci radikálneho salafizmu v radoch Boko Haram sa od roku 2009 usilujú na severovýchode Nigérie o vytvorenie islamského štátu terorizujúc tamojšie obyvateľstvo vražednými prepadmi i samovražednými útokmi.

 

Terče ich akcií neležia však iba na území Nigérie, ale aj na teritóriu ďalších krajín regiónu (Čad, Niger, Kamerun).

 

Nigerská vláda vlani v decembri avizovala, že sa bude usilovať o čo najrýchlejšie postavenie týchto extrémistov pred súd.

 

Aktivity Boko Haram v oblasti si za ostatných osem rokov vyžiadali viac ako 20.000 obetí na životoch, ďalších 2,6 milióna ľudí muselo nedobrovoľne opustiť domovy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona