Nigérijské sily oslobodili 97 rukojemníkov Boko Haram vrátane ďalšej školáčky

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 07:59 • 2 min
Nigérijské sily oslobodili 97 rukojemníkov Boko Haram vrátane ďalšej školáčky

ABUJA - Nigérijské ozbrojené sily oznámili v noci na dnes oslobodenie 97 rukojemníkov teroristickej skupiny Boko Haram, medzi ktorými je údajne ďalšia zo školáčok unesených v roku 2014 z mesta Chibok.

slovakia

left justify in out

Výsledkom zásahu v zalesnenej oblasti Sambisa je tiež usmrtenie 35 islamistických teroristov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu nigérijskej armády Saniho Usmana.

 

Rukojemníkmi oslobodenými pri uvedenom zásahu sú podľa neho výlučne ženy a deti. Jedno z dievčat "podľa všetkého" pochádza zo skupiny 276 unesených školáčok z Chiboku v nigérijskom štáte Borno, z ktorých je 200 dodnes nezvestných.

 

Armáda túto informáciu zverejnila niekoľko dní po tom, ako na severovýchode Nigérie našli prvú z nezvestných školáčok, identifikovanú ako Falmata Mbalalová alebo Amina Ali Nkekiová. V súčasnosti 19-ročnú ženu, ktorá utiekla zo zajatia Boko Haram s malým dieťaťom, privítal vo štvrtok v hlavnom meste Abuja nigérijský prezident Muhammadu Buhari. Podľa nemenovaného príslušníka občianskej stráže v Chiboku poskytla bývalá rukojemníčka údaje o tom, kde by sa mali nachádzať ostatné unesené školáčky.

 

Boko Haram neustále ohrozuje obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podniká aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom hnutia je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva známeho ako šaría. Od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov najmenej 14.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies