Nigérijské a čadské stíhačky začali ofenzívu voči cieľom Boko Haram

NETKY.SK • 4 Február 2015, 13:49 • 2 min
Nigérijské a čadské stíhačky začali ofenzívu voči cieľom Boko Haram

MAIDUGURI - Nigérijské a čadské stíhačky bombardovali dnes tábory extrémistov z militantnej skupiny Boko Haram na severovýchode Nigérie. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na výpovede svedkov.

slovakia

left justify in out

Operácia je súčasťou prvej hlavnej ofenzívy voči týmto nigérijským islamským extrémistom, ktorých povstanie sa rýchlo rozšírilo v oblastiach pohraničia na severovýchode Nigérie. Militantná skupina obsadila v posledných mesiacoch viac ako 130 miest a dedín.

 

Svedkovia uviedli, že nigérijské stíhačky bombardovali dnes tábory v prírodnej rezervácii Sambisa, odľahlej savane s rozlohou približne 500 štvorcových kilometrov v nigérijskom štáte Borno, kde si islamisti vytvorili základne a kde je centrum povstania. Práve v týchto miestach zadržiavala skupina Boko Haram vlani v apríli takmer 300 unesených školáčok.

 

Podľa Čadu jeho jednotky, ktoré militanti napadli v Kamerune, prenasledovali Boko Haram cez hranice do Nigérie, kde oslobodili mesto Gamboru. Pri bojoch prišlo o život približne 200 povstalcov a traja vojaci.

 

Africké krajiny sa aktuálne snažia koordinovať odpoveď na hrozbu, ktorú pre nich predstavuje táto nigérijská militantná skupina. Africká únia (AÚ) udelila pre boj s Boko Haram mandát jednotkám o spoločnej sile 7500 mužov z Nigérie, Čadu, Kamerunu, Nigeru a Beninu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona