Nigérijská armáda útočí na Boko Haram; extrémisti vraždia civilistov

NETKY.SK • 10 Január 2015, 08:51 • 2 min
Nigérijská armáda útočí na Boko Haram; extrémisti vraždia civilistov

ABUJA - Nigérijské pozemné sily podporované letectvom pokračovali v piatok v úsilí o opätovné dobytie mesta Baga na severovýchode krajiny, ktoré spolu s neďalekou základňou dobyli cez víkend islamskí militanti z organizácie Boko Haram. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie nigérijskej vlády.

slovakia

left justify in out

"Od prvého útoku na Bagu, ku ktorému došlo minulý víkend, naše ozbrojené sily militantov aktívne prenasledujú. Bezpečnostné sily promptne zareagovali, nasadili v oblasti veľké množstvo bojových prostriedkov a uskutočnili viacero náletov," uvádza sa vo vyhlásení nigérijskej vlády.
      

Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) zostali po útoku Boko Haram v meste Baga a jeho okolí stovky mŕtvych tiel civilistov. Údajne išlo o najničivejší útok tejto organizácie v jej dejinách.
      

Väčšinu obetí útoku tvoria ženy, deti a starí ľudia, ktorí nestačili ujsť, keď militanti 3. januára vtiahli do mesta a spustili na jeho obyvateľov paľbu z granátometov a ručných zbraní. Ozbrojenci sa zmocnili aj dôležitej vojenskej základne, ktorá leží neďaleko hraníc s Čadom. Podľa predstaviteľa ozbrojených síl vojaci na základni útočiacim jednotkám Boko Haram vzdorovali celé hodiny, ale vzhľadom na skutočnosť, že nedostali posily a začalo sa im míňať strelivo, boli nútení svoje pozície opustiť.
     

"Krviprelievanie, ktoré v Bage spáchali teroristi z Bokom Haram nemá obdoby," uviedol pre agentúru AP Muhammad Abba Gava, hovorca zle vyzbrojenej civilnej domobrany, ktorá bojuje proti Boko Haram. "O telá sa nemal kto postarať a aj tí, čo boli zranení, sú už mŕtvi," dodal. Podľa Amnesty International bolo mesto zrovnané so zemou a pri útoku zahynulo až 2000 ľudí.             
      

Ak je to pravda "tak to znamená, že ide o znepokojujúcu a krvavú eskaláciu pokračujúcich výbojov Boko Haram," povedal Daniel Eyre, predstaviteľ AI v Nigérii. Organizácia Boko Haram je aktívna od roku 2009. Svoje útoky pôvodne zameriavala najmä voči kresťanom. Od polovice roku 2013 sa jej terčom stali aj vládni bezpečnostní agenti či civilisti kresťanského a moslimského vierovyznania bez rozdielu, ktorých teroristi likvidujú priamo v ich domoch, na trhoviskách, v nemocniciach či školách. Cieľom Boko Haram je založiť na severe Nigérie kalifát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies