Nigérijská armáda pácha v boji proti Boko Haram vojnové zločiny

NETKY.SK • 5 August 2014, 10:49 • 2 min
Nigérijská armáda pácha v boji proti Boko Haram vojnové zločiny

KANO - Nigérijská armáda pácha v boji proti islamistickej teroristickej skupine Boko Haram "vojnové zločiny". Informovala o tom dnes ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ale armáda obvinenia odmieta.

slovakia

left justify in out

Videozáznam, fotografie a svedectvá zhromaždené AI ukazujú, ako v štáte Borno na severovýchode Nigérie, kde Boko Haram uskutočňuje väčšinu útokov, vykonávajú vojaci popravy bez súdnych procesov.

 

Na videu vidieť 16 mladých mužov a chlapcov, ako im podrezávajú hrdlá alebo ich strieľajú do hlavy - potom ich hádžu do masových hrobov muži, ktorí vyzerajú ako vojaci a príslušníci pričlenených civilných oddielov (CJTF), zriadených na pomoc armáde v jej boji proti Boko Haram.

 

Video takisto zachytáva následky útoku Boko Haram na dedinu neďaleko Maiduguri, metropoly štátu Borno. V tejto dedine zabili islamistickí povstalci približne 100 ľudí a zničili desiatky domov. "Nové šokujúce materiály sú ďalším dôkazom ohavných zločinov, bezuzdne páchaných všetkými stranami konfliktu," uviedol generálny tajomník Amnesty International Salil Shetty, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

 

"Príšerné zábery dopĺňajú početné svedectvá, ktoré sme zhromaždili a ktoré naznačujú, že nigérijská armáda a CJTF v skutočnosti bežne vykonávajú popravy bez súdnych procesov," dodal Shetty.

 

Podľa AI bolo po marcovom útoku Boko Haram na vojenské kasárne v Maiduguri vykonaných vyše 600 popráv bez súdnych procesov. Dosvedčili to vojaci aj svedkovia, ktorí potvrdili, že páchateľmi boli príslušníci armády.

 

Pri inej vojenskej operácii, v júli 2013, vojaci zbili a sekali mačetami približne 35 mužov v meste Bama, 70 kilometrov od Maiduguri, keďže ich podozrievali z členstva v Boko Haram. O niekoľko dní týchto mužov zastrelili, uviedli pre AI svedkovia.

 

Armáda tieto tvrdenia odmieta, ale dá ich prešetriť. V prípade preukázania viny vojakov budú zločiny potrestané, vyhlásil hovorca armády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona