Nigérii zmarili plány Boko Haram zaútočiť na veľvyslanectvá Británie a USA

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 16:23 • 2 min
Nigérii zmarili plány Boko Haram zaútočiť na veľvyslanectvá Británie a USA

ABUJA - Nigérijské bezpečnostné zložky prekazili plány členov extrémistickej organizácie Boko Haram napojených na Islamský štát (IS) zaútočiť na veľvyslanectvá Británie a Spojených štátov v tejto africkej krajine.

slovakia

left justify in out

Nigérijská Štátna bezpečnostná služba dnes oznámila, že skupina, ktorú sa podarilo rozložiť koncom marca, chcela zaútočiť aj na ďalšie "západné záujmy" v hlavnom meste Abuja. Podľa zverejneného vyhlásenia bolo v dňoch 25. a 26. marca zadržaných päť podozrivých osôb pôsobiacich v nigérijskom štáte Benue a federálnom dištrikte, ktorý tvorí Abuja a okolie.

Ďalšieho člena Boko Haram vo veku 20 rokov zatkli v tejto súvislosti 22. marca v štáte Yobe, pričom sa priznal k "zapojeniu do nekalých činností" zoskupenia.

Ďalšie podrobnosti ohľadne prekazených plánov zatiaľ nie sú známe. Spojencom IS je len jedna z frakcií organizácie Boko Haram, ktorej útoky si za uplynulých sedem rokov vyžiadali vyše 20.000 mŕtvych. Ďalších 2,6 milióna ľudí utieklo pred extrémistami zo svojich domovov.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari koncom minulého roka vyhlásil, že povstanie Boko Haram je už potlačené, islamistickí bojovníci však stále ohrozujú obyvateľov rozsiahlej oblasti okolo Čadského jazera a vzdorujú nasadeným mnohonárodným silám. Čoraz častejšie pritom páchajú samovražedné bombové útoky s využitím detí, predovšetkým dievčat.

V roku 2011 zaútočili členovia Boko Haram na nigérijskú centrálu OSN v Abuji autom naloženým výbušninou, pričom usmrtili najmenej 21 ľudí.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies