Nigéria pre násilnosti odkladá voľby

NETKY.SK • 8 Február 2015, 10:00 • 2 min
Nigéria pre násilnosti odkladá voľby

ABUJA - Nigérijská volebná komisia odložila o šesť týždňov prezidentské a všeobecné voľby naplánované v krajine na 14. februára.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa uskutoční 28. marca, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhodnutie volebnej komisie.
      

Úrady chcú takto poskytnúť čas novovzniknutým medzinárodným silám, aby sa pokúsili obnoviť bezpečnosť na severovýchode krajiny, ktorý je pod kontrolou islamských extrémistov z Boko Haram. 
      

Pokiaľ ide o spomínané medzinárodné sily, Nigéria a štyri s ňou susediace štáty sa v sobotu dohodli, že od marca nasadia do boja proti Boko Haram novovytvorenú spoločnú jednotku v sile 8750 mužov.
      

Plán na vytvorenie jednotky oznámili na záver trojdňovej schôdzky v Kamerune, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia Čadu, Nigérie, Kamerunu, Nigeru a Beninu. 
      

Kým Čad a Nigéria do jednotky poskytnú po 3500 vojakov, Kamerun a Niger po 750 a Benin 250 mužov. Hlavný štáb jednotky bude sídliť v čadskej N'Djamene.
      

Začiatkom februára hlavy štátov a vlád Africkej únie oznámili plány na vytvorenie jednotky pozostávajúcej zo 7500 vojakov, ktorí by mali byť nasadení do bojov so skupinou Boko Haram, považovanou za najväčšiu regionálnu hrozbu.
      

Spomínané štáty sa síce dohodli na vytvorení spoločnej jednotky, ale zatiaľ nie je známe, z akých zdrojov bude financovaný jej vznik i pôsobenie, upozornila agentúra AP.
      

Skupina Boko Haram začala pred šiestimi rokmi boj za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimami obývanom severe Nigérie pri hraniciach s Čadom, Kamerunom a Nigerom. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 13.000 obetí, ďalších 1,5 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy.
      

Veľká vojenská ofenzíva za účasti lietadiel a pozemných jednotiek z Čadu a Nigérie už počas uplynulých 10 dní prinútila povstalcov, aby sa stiahli z asi desiatky miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies