Nigéria požiadala USA o experimentálny liek proti ebole

NETKY.SK • 13 August 2014, 12:00 • 2 min
Nigéria požiadala USA o experimentálny liek proti ebole

ABUJA - Nigéria požiadala dnes Spojené štáty o dodanie experimentálneho lieku voči horúčke ebola. Žiadosť prichádza po tom, ako v Nigérii zomrel tretí pacient nakazený týmto ochorením.

slovakia

left justify in out

"Nigérijská vláda sa obrátila na americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) so žiadosťou o neschválený liek na ebolu ZMapp na liečbu postihnutých osôb v Nigérii," uviedol nigérijský minister informácií Labaran Maku.

 

Tlačová agentúra DPA píše, že Washington zatiaľ na nigérijskú žiadosť nereagoval a vôbec nie je jasné, či jej bude môcť vyhovieť. Americký výrobca preparátu dnes totiž oznámil, že jeho limitované zásoby sú už vyčerpané. O dodávky lieku predtým požiadala Libéria.

 

Prípravok ZMapp už dostali dvaja infikovaní humanitárni pracovníci z USA, u ktorých údajne po jeho aplikácií došlo k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu.

 

Vzhľadom na závažnosť súčasnej, doposiaľ najhoršej zaznamenanej epidémie eboly dali experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v utorok po rokovaniach s medicínskymi etikmi zelenú aplikovaniu experimentálnych preparátov v prípade pacientov infikovaných vírusom eboly.

 

 Nebezpečné vírusové ochorenie postihlo západoafrické krajiny Guinea, Sierra Leone a Libéria, a tiež Nigériu, kde evidujú troch mŕtvych, desať nakazených a 139 umiestnených do preventívnej karantény. 

 

Do 9. augusta chorobe podľahlo 1013 ľudí. Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u približne 1800 pacientov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies