Nigéria odhalila bunku Boko Haramu na medzinárodnom letisku v Abuji

NETKY.SK • 29 August 2015, 14:28 • 2 min
Nigéria odhalila bunku Boko Haramu na medzinárodnom letisku v Abuji

ABUJA - Nigérijská tajná služba odhalila špionážnu bunku extrémistickej organizácie Boko Haram, operujúcu na medzinárodnom letisku v hlavnom meste Abuja. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Členovia bunky mali za úlohu zisťovať informácie o bezpečnostných opatreniach a procedúrach v areáli letiska a vyberať ciele pre potenciálne útoky.

 

Počas tohtotýždňového zásahu voči skupine zatkli 14-ročného chlapca, ktorý mal sledovať, ako prebieha kontrola cestujúcich a ich nástup do lietadiel. Muža, ktorý mu odovzdával inštrukcie, zatiaľ nevypátrali.

 

Nigérijská tajná služba DSS ubezpečila, že po rozbití skupiny úzko spolupracuje s úradmi zodpovednými za leteckú bezpečnosť, aby sa zabránilo prípadným útokom.

 

Koncom mája tohto roku sa ujal funkcie nový nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý si zničenie Boko Haramu stanovil za svoju hlavnú prioritu. Odvtedy však pri rôznych útokoch prevažne na severovýchode Nigérie zahynulo už vyše 700 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

 

Militanti z Boko Haramu bojujú za vytvorenie prísne islamského štátu na severe Nigérie od roku 2009. Odvtedy pripravili o život tisíce ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli. Približne 1,5 milióna Nigérijčanov muselo utiecť zo svojich domovov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies