Nigéria a Francúzsko sa dohodli na spolupráci v boji proti hnutiu Boko Haram

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 10:02 • 2 min
Nigéria a Francúzsko sa dohodli na spolupráci v boji proti hnutiu Boko Haram

ABUJA - Nigéria a Francúzsko podpísali vo štvrtok dohodu o užšej vojenskej spolupráci zameranej najmä na boj proti extrémistickému hnutiu Boko Haram v oblasti Čadského jazera. Oznámila to dnes japonská tlačová agentúra Džidži.

slovakia

left justify in out

Dohovor zahŕňa i zdieľanie tajných informácií. Nigérijský minister obrany Mansur Dan Ali na stretnutí so svojím francúzskym náprotivkom Jeanom-Yvesom Le Drianom v nigérijskom hlavnom meste Abuja vyhlásil, že dohoda je dôkazom "narastajúceho partnerstva" medzi oboma krajinami.

 

Súčasťou spolupráce je tiež námorná bezpečnosť v Guinejskom zálive pri nigérijskom pobreží bohatom na ropu, kde sa vyskytuje pirátstvo. Vzťahy medzi anglofónnou Nigériou a jej frankofónnymi susedmi sú napäté, podľa Aliho však francúzska armáda môže byť sprostredkovateľom dialógu.

 

Povstalci z Boko Haram, ktorí zavraždili od roku 2009 v Nigérii približne 20.000 ľudí, boli v priebehu uplynulého roka vytlačení z obsadeného územia, čo vedie k väčšiemu množstvu cezhraničných konfliktov.

 

Vlády Kamerunu, Nigérie, Čadu, Nigeru a Beninu vytvorili na potlačenie už šesť rokov trvajúceho krvavého povstania viacnárodnú armádu v počte 9000 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies