Niger vyhlásil mimoriadny stav v regióne Diffa, dôvodom sú útoky Boko Haram

NETKY.SK • 15 Október 2015, 06:30 • 2 min
Niger vyhlásil mimoriadny stav v regióne Diffa, dôvodom sú útoky Boko Haram

NIAMEY - Niger vyhlásil v stredu mimoriadny stav v regióne Diffa ležiacom na juhu krajiny - pri hraniciach s Nigériou - kde bolo v uplynulých týždňoch pri útokoch militantov zabitých najmenej 40 ľudí. Tamojšia vláda z týchto násilností obvinila islamskú militantnú organizáciu Boko Haram. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mimoriadny stav, ktorý bude platiť nadchádzajúcich 15 dní, umožní nigerskej vláde posilniť v Diffe bezpečnostné opatrenia, zaviesť zákaz vychádzania a obmedziť tiež pohyb tovaru ako aj osôb. Podobné opatrenia pritom vláda v tomto regióne prijala už vo februári, pripomenul Reuters.


Extrémisti z Boko Haram vyhlásili na severovýchode Nigérie emirát, kde uplatňujú brutálny výklad islamského práva a podnikajú aj výpady do susedných krajín - Nigeru, Kamerunu a Čadu.


Samotný Niger v tomto roku zatkol už prinajmenšom 1100 údajných militantov z Boko Haram.


Podľa štatistiky, ktorú minulý týždeň zverejnila Organizácia Spojených národov (OSN), zaznamenali v regióne Diffa od februára tohto roka už prinajmenšom 57 útokov. Do Diffy zároveň pred militantmi z Boko Haram ušlo zo susednej Nigérie už približne 150.000 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies