Niger: Militanti z Boko Haramu zabili desiatky vojakov

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 09:14 • 2 min
Niger: Militanti z Boko Haramu zabili desiatky vojakov

NIAMAY - Najmenej 32 vojakov zabili extrémisti z organizácie Boko Haram pri útoku na armádne stanovište v pohraničnej oblasti Nigeru. Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na informácie nigerského rezortu obrany.

slovakia

left justify in out

Militanti prepadli armádne stanovište v meste Bosso na juhovýchode Nigeru v blízkosti hraníc s Nigériou. O život prišlo 30 vojakov nigerskej armády a dvaja nigérijskí vojaci. Ďalších najmenej 67 vojakov utrpelo zranenia.
Bojovníci Boko Haramu po piatkovom prekvapivom útoku na niekoľko hodín ovládli mesto Bosso, pričom podpaľovali domy a rabovali obchody. Z mesta hromadne utekali miestni obyvatelia.


Nigerská armáda reagovala protiútokom za nasadenia pozemných síl i letectva, vytlačila militantov z Bossa a spôsobila im veľké straty.


Boko Haram neustále ohrozuje obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podniká aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom hnutia je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva známeho ako šaría.


Od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov najmenej 14.000 ľudí. Vlani Boko Haram prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies