NIESR varuje pred poklesom obchodu po brexite

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:53 • 2 min
NIESR varuje pred poklesom obchodu po brexite

LONDÝN - Nové dohody o voľnom obchode medzi Britániou a štátmi, ktoré nie sú členmi Európskej únie (EÚ), nevykompenzujú negatívne dôsledky jej odchodu z európskeho bloku. Uviedol to vo svojej správe britský Národný inštitút hospodárskeho a sociálneho výskumu (NIESR).

slovakia

left justify in out

Podľa NIESR benefity vyplývajúce z nových obchodných dohôd medzi Britániou a USA, Kanadou, Austráliou, Novým Zélandom alebo Čínou, Brazíliou, Indiou, Ruskom a Južnou Afrikou budú veľmi malé v porovnaní s cenou za odchod zo spoločného trhu.

 

Inštitút predpovedá, že opustenie spoločného trhu môže viesť k dlhodobému zníženiu britského zahraničného obchodu o 22 - 30 %, zatiaľ čo nové dohody ho zvýšia len o 2,2 - 2,6 %.

 

NIESR dnes zároveň zlepšil predpoveď rastu britskej ekonomiky v tomto roku na 1,7 % z predchádzajúcich 1,4 %, ale prognózu na budúci rok 2018, naopak, znížil na 1,9 % z 2,2 %. A potvrdil svoj odhad za minulý rok, podľa ktorého sa výkon britskej ekonomiky zvýšil o 2 %.

 

Očakáva tiež, že inflácia sa tento rok zrýchli a dosiahne v priemere 3,3 %, pričom koncom roka bude kulminovať na úrovni 3,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies