Nielen SIS, ale aj iné európske tajné služby navyšujú svoj rozpočet

NETKY.SK • 22 Január 2015, 10:25 • 2 min
Nielen SIS, ale aj iné európske tajné služby navyšujú svoj rozpočet

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) z dôvodu modernizácie svojich informačných systémov a zabezpečenia ich funkcionality požaduje navýšenie prostriedkov zo štátneho rozpočtu pravidelne už niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

"Potreba modernizácie najmä technického vybavenia a informačných prostriedkov všetkých partnerských spravodajských služieb je v súčasnom období nevyhnutná na zachovanie dostatočnej kompatibility týchto technických prostriedkov. Keď SIS nebude držať trend tejto modernizácie, bude sa znižovať naša schopnosť výmeny informácií a tiež schopnosť podieľať sa aj na medzinárodnej spravodajskej spolupráci pri odvracaní teroristických hrozieb. SIS si, pochopiteľne, uvedomuje, že v čase, keď sú verejné financie následkami doznievajúcej hospodárskej krízy stále napäté, nemôže požadovať finančné zabezpečenie na úrovni významných partnerských spravodajských služieb," uviedol pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara. 

 

Ako zdôraznil, navýšenie prostriedkov nechce tajná služba "účelovo spájať s poslednými tragickými udalosťami vo Francúzsku a rozkolísaním bezpečnostnej situácie v dôsledku teroristického ohrozenia". Tieto udalosti sú podľa jeho slov skôr dôkazom toho, že varovania spravodajských a bezpečnostných síl boli a sú opodstatnené a že bezpečnosť je spoločnou vecou všetkých v EÚ a NATO.

 

O zvýšení rozpočtov tajných služieb otvorene hovoria nielen v susednej Českej republike. "Aj partneri vo Francúzsku, Veľkej Británii avizujú novú podporu svojich služieb, v Nemecku o tom nahlas uvažujú, v Dánsku plánujú navýšenie rozpočtu. Hlavný koordinátor protiteroristickej politiky EÚ Gilles de Kerchove aktuálne prízvukoval, že členské štáty EÚ musia zabezpečiť pre svoje spravodajské služby všetky nevyhnutné prostriedky. Navýšenie rozpočtov partnerských spravodajských služieb členských štátov NATO a EÚ má zvýšiť predovšetkým technickú spôsobilosť služieb na odhaľovanie terorizmu a iných mimoriadne závažných bezpečnostných ohrození," dodal hovorca SIS.

 

SIS by v tomto roku mala počítať s príspevkom zo štátneho rozpočtu vo výške 44,3 milióna eur. Oproti minulému roku je to nárast takmer o 1,4 milióna eur. Takto odobril návrh rozpočtu pre tajnú službu koncom októbra 2014 Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a následne na začiatku decembra rozpočet schvaľovalo plénum NR SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies