Niektorých piatakov potrápia písomné a elektronické testy

NETKY.SK • 16 August 2014, 10:35 • 2 min
Niektorých piatakov potrápia písomné a elektronické testy

Bratislava – V novom školskom roku čakajú niektorých žiakov piateho ročníka základných škôl testovania.

slovakia

left justify in out

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) pripravuje písomnú formu testovania a zároveň začína overovať už aj elektronickú formu testovania žiakov prostredníctvom počítačov.
      

"Pilotné testovanie piatakov, tzv. Testovanie 5, v písomnej forme bude NÚCEM realizovať na reprezentatívnej vzorke približne 4000 piatakov z približne 120 škôl so slovenským a maďarským vyučovacím jazykom," uviedla pre TASR riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Pôjde už o tretí ročník pilotného testovania piatakov, ktoré predchádza generálnej skúške.

 

"Generálnu skúšku vo väčšom rozsahu, t. j. na ešte väčšom počte škôl a žiakov, plánujeme na budúci školský rok. Po nej by malo nasledovať riadne testovanie piatakov," dodala. Pilotné testovanie piatakov v papierovej forme testov sa uskutoční 12. novembra 2014.
      

"Pilotné testy pre piatakov z vyučovacích predmetov budú, podobne ako minulý školský rok, obsahovať 30 úloh, z toho 10 otvorených úloh s tvorbou krátkej odpovede a 20 uzavretých úloh s výberom odpovede zo štyroch možností. Na ich zvládnutie budú mať žiaci celkom 60 minút," priblížila Kanovská. Ako dodala, test z matematiky s rovnakou časovou dotáciou bude obsahovať 20 otvorených úloh s krátkou číselnou odpoveďou a 10 uzavretých úloh s výberom odpovede zo štyroch možností A, B, C, D, z ktorých je vždy iba jedna správna.
      

"Novinkou na základných školách, ktoré sú zapojené do národného projektu NÚCEM Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania (E-test) je to, že piataci sa zapoja už aj do elektronického overovania vedomostí prostredníctvom počítačov," informovala riaditeľka NÚCEM. Učitelia týchto škôl dostanú k dispozícii elektronické testy z čitateľskej, matematickej gramotnosti a z anglického jazyka, ktoré budú zadávať piatakom. Školy ich budú môcť využiť v jesennom testovacom termíne ako vstupné školské testy v čase približne od polovice októbra do konca novembra 2014.
      

"V novembri 2014 NÚCEM zrealizuje aj elektronickú formu testovania piatakov, tzv. E-testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ, zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry a matematiky, ktoré bude obdobou písomnej formy pilotného testovania piatakov," uviedla Kanovská. Zúčastní sa na ňom približne 3900 piatakov z asi 200 základných škôl zapojených do národného projektu E-test.
      

Podľa riaditeľky NÚCEM, testovanie piatakov, či už v písomnej alebo v elektronickej forme, ponúkne celkovo asi 320 základným školám spätnú väzbu o tom, ako boli pripravení na 1. stupni ZŠ na prechod do vyššieho stupňa vzdelávania.

 

"Učitelia si na základe týchto objektívnych testov budú môcť vytvoriť presnejší obraz o vstupnej úrovni vedomostí, ale aj gramotnosti, či zručnostiach piatakov. Výsledky testovaní by mali byť školám známe do konca tohto kalendárneho roka," dodala Kanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona