Niektorí zamestnanci v Číne definitívne prídu o súkromie: Zamestnávatelia začínajú monitorovať, čo sa deje v ich hlavách!

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 11:49 • 2 min
Niektorí zamestnanci v Číne definitívne prídu o súkromie: Zamestnávatelia začínajú monitorovať, čo sa deje v ich hlavách!

Čína pokračuje v obmedzovaní slobody svojich občanov.

slovakia

left justify in out

O tom, že Čína zavádza do praxe mnohé kontroverzné opatrenia zamerané na sledovanie svojich občanov sme písali už viackrát. Všetky sa ale týkali toho, ako sa jednotlivci prejavujú navonok, teda ako si plnia občianske povinnosti, či dodržiavajú zákony a podobne. Teraz však prichádza niečo úplne iné. Zdá sa, že zamestnanci v niektorých tamojších firmách už neutaja absolútne nič!

 

Doposiaľ približne 12 čínskych firiem zaviedlo do denného používania špeciálne monitorovacie zariadenia, ktorých úlohou je sledovať, čo konkrétny zamestnanec práve prežíva. Človek je napojený na zariadenie, ktoré dokáže vyhodnocovať vzruchy v jeho mozgu v reálnom čase, a tak sa okamžite prejaví, v akom emocionálnom stave sa nachádza. Na základe toho vie následne nadriadený zakročiť a pomôcť vzniknuté situácie riešiť.

 

Profesor zaoberajúci sa touto technológiou zároveň uviedol, že príliš emotívny človek nemôže byť v dôležitej vedúcej funkcii. Pokiaľ by teda niečo také hrozilo, pomocou tohto zariadenia sa na to príde.

 

Ako sa ukázalo, tento systém funguje. Od roku 2014, kedy prvýkrát túto technológiu zaviedli, ušetril čínsky štátny dodávateľ energií viac ako 266 miliónov eur.

 

Monitoring mozgu však vyvoláva mnohé etické otázky. Pokiaľ by sa oficiálne osvedčil, začal by sa zrejme používať po celom svete a zamestnanci by boli pod úplným drobnohľadom bez nároku na akékoľvek súkromné prežívanie pocitov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies