Niektorí taxikári v Bratislave pýtajú za krátke trasy vysoké cestovné

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 14:39 • 2 min
Niektorí taxikári v Bratislave pýtajú za krátke trasy vysoké cestovné

BRATISLAVA - Nedostatočne označené vozidlo taxi služby, chýbajúce údaje o prepravných podmienkach či nevynulované taxametre a nevydávanie dokladov o zaplatení, to sú najčastejšie priestupky bratislavských taxikárov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z kontrol taxikárov, ktoré bratislavská radnica spustila začiatkom leta. Porušenie zistili pri každej tretej kontrole. Ako informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy, za posledné štyri týždne skontrolovali 126 taxikárov, pričom v 43 prípadoch zistili porušenie pravidiel a magistrát začal správne konanie. Za porušenie pravidiel taxikárom hrozí pokuta od 100 až do 15-tisíc eur, dodal Andrassy.

 

Bratislavský magistrát pri kontrolách navyše zistil, že taxikári si za pomerne krátke cesty účtujú privysoké cestovné. Na to už magistrát v minulosti upozorňovali aj niektorí turisti, ktorí Bratislavu navštívili. Podľa Andrassyho si taxikár napríklad za cestu z centra Bratislavy na letisko vypýtal 55 eur, pritom všeobecné jazdné by v tomto prípade malo byť približne 15 eur. Drahá bola aj jedna z ciest zo železničnej na autobusovú stanicu, za ktorú si taxikár účtoval 35 eur, normálne by sa mal zákazník touto trasou odviezť najviac za 10 eur. 

 

Radnica bude spolu s mestskou políciou, oblastnou organizáciou cestovného ruchu a Slovenskou obchodnou inšpekciou v kontrolách taxikárov pokračovať aj ďalej. "Neférové praktiky taxi služieb totiž znižujú dobrý obraz mesta, pozitívny pocit z návštevy Bratislavy nielen v očiach zahraničných, ale aj domácich turistov," vysvetlil Andrassy. Kontrolovať budú aj naďalej dodržiavanie zákona o cestnej premávky, podľa ktorého má taxikár cestujúceho odviezť do cieľa najkratšou trasou. Taxikári tiež musia mať vo vozidle tarifné podmienky a cestujúci musí mať výhľad na displej taxametra počas celej jazdy. Povinnosťou taxikárov je tiež vydávať potvrdenie o zaplatení cestovného. "Odborné útvary mesta zvažujú prípravu záväzného nariadenia, ktoré stanoví napríklad maximálne ceny za jazdné alebo zabráni svojvoľnému vyberaniu poplatkov za batožinu," uzavrel Andrassy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona