Niektorí sudcovia budú musieť počas štrajku sedieť v podateľni

NETKY.SK • 18 Február 2015, 15:56 • 2 min
Niektorí sudcovia budú musieť počas štrajku sedieť v podateľni

BANSKÁ BYSTRICA - Do výstražného štrajku zamestnancov okresných a krajských súdov, ktorý Odborový zväz justície vyhlásil na štvrtok 19. februára, sa zapojí vyše 93 percent zamestnancov 63 okresných i krajských súdov na Slovensku, vrátane Špecializovaného trestného súdu. Na súdoch, kde bude 100-percentná účasť zamestnancov na štrajku, sa do podateľne budú musieť posadiť sudcovia, prípadne predsedovia súdov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, Krajský súd v Banskej Bystrici má zatiaľ najnižšiu účasť štrajkujúcich zo všetkých krajských súdov. Zo 100 zamestnancov, ktorí sa k účasti na štrajku vyjadrili, je to 58 ľudí. Na banskobystrickom okresnom súde je účasť podstatne vyššia, z 95 zamestnancov sa ho mieni zúčastniť 92 a na Okresnom súde v Brezne zo 42 zamestnancov 39.
     

Podľa Dema ministerstvo spravodlivosti sa počas štrajku, a teda počas neprítomnosti zamestnancov v práci, snaží zabezpečiť chod súdov, najmä tých, kde je hlásená 100-percentná účasť.
     

"Máme informácie, že ministerstvo spravodlivosti sa všemožne snaží zabezpečiť chod súdov aj za cenu, že do podateľne posadí sudcov, prípadne predsedov súdov. V prípade 15 súdov máme hlásenú 100-percentnú účasť, ak má byť zabezpečený chod súdov, nemá si kto iný sadnúť do podateľne," reagoval pre TASR Demo.
     

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície. Vo štvrtok chystajú protestné zhromaždenie v Bratislave. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada i sudcovské združenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies