Niektorí pracovníci NSA špehovali aj partnerov alebo expriateľky

NETKY.SK • 27 September 2013, 19:10 • 2 min
Niektorí pracovníci NSA špehovali aj partnerov alebo expriateľky

WASHINGTON - Niektorí pracovníci americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v minulosti zneužili tajné sledovacie programy na súkromné účely - na špehovanie partnerov alebo bývalých priateliek. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hlavný inšpektor NSA George Ellard v liste republikánskemu senátorovi Charlesovi Grassleymu opísal 12 prípadov "zámerného zneužitia" sledovacích programov agentúry od začiatku roku 2003, uviedla agentúra Reuters. Grassley požiadal vnútornú inšpekciu NSA, aby informovala o "zámernom a vedomom" zneužívaní právomocí agentúry, pričom vo verejnosti rastú obavy v súvislosti s rozsahom týchto amerických vládnych programov.

Činnosť NSA sa dostala pod intenzívny dohľad po tom, ako jej bývalý zmluvný spolupracovník Edward Snowden zverejnil, že vláda USA získava oveľa viac telefonických a internetových údajov, ako sa predtým na verejnosti vedelo. Mnohí členovia Kongresu a predstavitelia americkej vlády vytrvalo obhajujú sledovacie programy NSA s tým, že sú životne dôležité pri obrane pred teroristickými útokmi. Obhajcovia súkromia ľudí však tvrdia, že právomoci agentúry sa príliš rozrástli.

Jameel Jaffer z Amerického zväzu pre občianske slobody (ACLU) povedal, že informácie o tom, ako zamestnanci NSA porušovali zákon, sú pravdepodobne iba "špičkou ľadovca". Jaffer zdôraznil, že väčším problémom ako nedostatok bezpečnostných opatrení pri ochrane údajov sú zákony, na základe ktorých NSA vykonáva svoje právomoci - a to je prvoradá otázka. Hlavný inšpektor NSA v liste z 11. septembra priblížil podrobnosti 12 prípadov vyšetrovania, ktoré zistilo, že civilní aj vojenskí zamestnanci využili prostriedky agentúry, aby hľadali e-mailové adresy alebo špehovali telefonáty súčasných či bývalých partnerov a príbuzných, a to cudzincov i Američanov. V jednom prípade vojenský zamestnanec NSA preveroval šesť e-mailových adries bývalej priateľky - občianky Spojených štátov - pričom tak urobil v prvý deň, ako v roku 2005 získal prístup k systému zbierania údajov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona