Niektorí poslanci EP rozhodnutie ÚS nechápu,tvrdí Inakosť

NETKY.SK • 30 Október 2014, 15:53 • 2 min
Niektorí poslanci EP rozhodnutie ÚS nechápu,tvrdí Inakosť

BRATISLAVA - Niektorí poslanci Európskeho parlamentu (EP) rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o referende o ochrane rodiny nechápu. Stanovisko europoslancov zo skupiny, ktorá sa venuje presadzovaniu ľudských práv LGBTI ľudí agentúre SITA poskytol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

slovakia

left justify in out

 "Nechápem, ako mohol ústavný súd rozhodnúť, že tieto otázky sú v súlade so slovenskou ústavou, ktorá špecificky zakazuje referendá o otázkach základných práv a slobôd," uviedol poslanec EP Daniele Viotti zo Strany európskych socialistov. Zároveň dúfa, že rozumná väčšina sa postaví za práva menšín a že referendum bude nakoniec odmietnuté.

 

Ako ho doplnila Sophia in 't Veld zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov pre Európu, táto debata nie je o Slovensku, ale o základných ľudských právach, tolerancii a rovnosti v Európskej únii. "Nemôžeme zatvárať oči pred šírením neznášanlivosti náboženskými organizáciami voči našim vlastným občanom únie," poznamenala. Upozornila, že takýto postup nemá miesto v osvietenom kontinente, akým je Európa. "Po tom, čo sociálni demokrati s podporou kresťanských demokratov zakázali v ústave možnosť budúcich zväzkov osôb rovnakého pohlavia, je Slovensko na šikmej ploche," doplnila.

 

Ústavný súd v utorok 28. októbra rozhodol, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou sú referendové otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies