Niektorí o občianstvo prišli podľa Matoviča zaslúžene

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:15 • 2 min
Niektorí o občianstvo prišli podľa Matoviča zaslúžene

BRATISLAVA - Niekoľko ľudí prichádza podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča o slovenské občianstvo zaslúžene. Ide podľa neho o tých, ktorí prijímajú maďarské občianstvo teatrálne, aj keď nemajú žiadnu väzbu na Maďarsko okrem jazyka.

slovakia

left justify in out

„Prečo by sme mali tolerovať, aby mali obe občianstva? Väčšina občanov Slovenska maďarskej národnosti nestojí o maďarské občianstvo,“ uviedol dnes Matovič v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o štátnom občianstve. Podľa neho slovenských Maďarov omnoho viac zaujíma nezamestnanosť ako to, či budú mať maďarské občianstvo. „Možno niektorí by si maďarský pas dali do vitríny, ale politici by nemali burcovať nenávisť,“ konštatoval. Poslanec Daniel Lipšic navrhuje, aby o slovenské občianstvo neprišli tí, ktorí šesť mesiacov bývali v krajine, v ktorej žiadali o jej občianstvo. Matovič sa obáva, že Maďarsko by vystavovalo formálne potvrdenia o takomto polročnom pobyte.

Podpredseda Mosta-Híd László Solymos poukázal, že na Slovensku sú Maďari, ktorí viackrát potvrdili, že chcú žiť na Slovensku. Ďalší z podpredsedov Mosta-Híd Zsolt Simon poukázal, že k Maďarom na Slovensku sa pristupuje s predsudkami, že chcú ujsť z tejto krajiny. Upozornil, že doteraz prišlo o slovenské občianstvo 480 ľudí. Najviac z nich získalo české, nemecké, rakúske a až potom maďarské občianstvo. Lipšicovi pripomenul, že ak by bol ústretovejší, keď boli spolu vo vláde, dnes by sa už tento problém neriešil. 

Gábor Gál z Mosta-Híd uviedol, že ústava je viac ako zákon a ústava hovorí, že proti vôli nemôže nikto stratiť občianstvo. „Môžeme prijať zákon, že kto nebude voliť Smer, stratí občianstvo,“ uviedol. Maďarský zákon o občianstve vo svete nie je ojedinelý. Ale pre maďarský zákon sú trestaní ľudia na Slovensku, ktorí celý život tu platili dane. „Tí ľudia nechcú prísť o slovenské občianstvo, chcú tu žiť,“ povedal. Lipšicov návrh označil za zlý, lebo nerieši problémy, ktoré v novele sú. „Návrh nerieši nevykonateľnosť súčasného zákona. Ten totiž ráta s tým, že ten, čo prijme iné občianstvo, má to sám oznámiť. Slovenské orgány nemajú legálnu možnosť dozvedieť sa o nadobudnutí občianstva Maďarskej republiky,“ konštatoval s tým, že nacionalizmus a maďarská karta je na Slovensku vďačná, keď poslúži k zvýšeniu preferencií. 

Parlament dnes rokuje o zmiernení dopadov zákona o občianstve, ktorý parlament schválil na konci prvej vlády Roberta Fica, čo navrhujú v novele zákona o štátnom občianstve nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies