Niektorí ministri nepôjdu na referendum, Borec dal prednosť rodine

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:34 • 2 min
Niektorí ministri nepôjdu na referendum, Borec dal prednosť rodine

BRATISLAVA - Niektorí ministri sa na sobotňajšom (7.2.) referende o rodine nezúčastnia.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si síce plebiscit váži, ale pred hlasovaním uprednostní program s rodinou. "Som otec viacdetnej rodiny, zúčastním sa rodinného programu. Aj toto považujem za svoju povinnosť, starať sa o svoje deti," vyhlásil na Hodine otázok v parlamente.
     

Na referende sa nezúčastní ani minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Bude totiž služobne v zahraničí. Zdôraznil, že tak účasť, ako aj neúčasť na plebiscite je vyjadrením slobodnej vôle občanov, ktoré treba rešpektovať. Odsúdil manipuláciu s faktami či šírenie strachu, ku ktorým podľa neho došlo počas kampane pred referendom.
     

Hlasovať v sobotu pôjde minister kultúry Marek Maďarič, ktorý ale neprezradil, ako bude odpovedať. Zdôraznil, že v demokracii sa každý môže rozhodnúť, ako bude hlasovať a či svoju odpoveď zverejní. Považuje za neslušné, ak si niekto odpoveď vynucuje, ako to robí podľa neho Richard Vašečka z OĽaNO. Práve on sa členov vlády pýtal, či pôjdu hlasovať a ako budú odpovedať. "Na budúci týždeň sa ma budete pýtať, čo sa mi snívalo," pohoršoval sa Maďarič. Minister odsudzuje, keď v kampani urážajú ľudí s opačnou orientáciou.
     

Zúčastniť sa chce aj minister financií Peter Kažimír, ktorý ale odsudzuje šírenie nenávisti v kampani podobne ako viacerí jeho kolegovia. Hlasovať pôjde aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. Odpovede si tak ako Kažimír nechal pre seba. Jediný, kto prezradil, ako bude na referendové otázky odpovedať, bol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. "Na referende sa zúčastním a budem odpovedať nie," vyhlásil.
     

V referende sa budeme vyjadrovať k otázkam, či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona