Niektorí migranti z EÚ budú zrejme musieť Britániu opustiť

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 13:04 • 2 min
Niektorí migranti z EÚ budú zrejme musieť Britániu opustiť

LONDÝN - Minister poverený rokovaniami o vystúpení Británie z Európskej únie David Davis dnes povedal, že niektorí občania EÚ zrejme nebudú môcť zostať v Spojenom kráľovstve po tom, čo krajina prestane byť členom únie.

slovakia

left justify in out

Minister pre brexit Davis uviedol pre dnešné vydanie novín Mail on Sunday, že si želá "veľkorysú dohodu pre migrantov z EÚ žijúcich teraz tu v Británii a veľkorysú dohodu pre britských občanov v EÚ".

 

Odmietol domnienky, že približne tri milióny občanov EÚ v Británii budú zrejme musieť krajinu opustiť, ale dodal, že ak dôjde ešte pred konečným termínom odchodu Británie z únie k prudkému nárastu v počte nových príchodzích, vláda bude pravdepodobne musieť stanoviť dátum pre zastavenie tohto prúdu prisťahovalcov.

 

Želanie znížiť počty prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ bolo hlavným dôvodom, prečo mnoho Britov hlasovalo 23. júna za vystúpenie z EÚ. Na základe pravidiel únie sa môžu občania EÚ voľne pohybovať po členských štátoch a v Británii sa kvôli tomu v posledných rokoch zväčšil počet obyvateľov o státisíce nových prisťahovalcov práve z EÚ.

 

Britskú premiérku Theresu Mayovú kritizujú za to, že odmieta zaručiť občanom EÚ právo zostať v Británii. Premiérka tvrdí, že najprv musí získať záruky, že Briti žijúci v členských krajinách EÚ dostanú rovnaké právo.

 

Davis vyjadril presvedčenie, že Británia si dokáže zachovať prístup na jednotný trh, pričom neumožní uplatňovanie práva občanov EÚ na voľný pohyb. Lídri EÚ tvrdia, že toto nie je možné, že voľný pohyb osôb je kľúčovým právom - Davis však povedal, že každý "ešte len začína zaujímať štartovacie postoje".

 

"Samozrejme, že sa vyjadrujú tvrdo," povedal Davis, ktorého citovala tlačová agentúra AP. "Keby som rokoval o kúpe vášho domu alebo auta, moja prvá ponuka by nebola aj mojou poslednou, však?"

 

Medzitým sa vláda snaží ubezpečiť Britov, že Spojené kráľovstvo si dokáže vybudovať silné a výhodné obchodné vzťahy mimo EÚ.

 

Mayová informovala, že v sobotu sa rozprávala s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom, ktorý vyjadril želanie uzavrieť s Britániou čo najskôr dohodu o voľnom obchode.

 

"Je veľmi povzbudzujúce, že jeden z našich najbližších medzinárodných partnerov sa už snaží uzavrieť práve takúto dohodu," povedala Mayová - hoci Británia nemôže uzatvárať žiadne nové dohody, kým skutočne nevystúpi z EÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona