Niektorí lyžiari riskujú, a aj napriek zlým podmienkam idú do lavínového terénu

NETKY.SK • 9 December 2017, 15:02 • 2 min
Niektorí lyžiari riskujú, a aj napriek zlým podmienkam idú do lavínového terénu

VYSOKÉ TATRY - Horská záchranná služba (HZS) vyzvala turistov, aby kvôli zvýšenému lavínovému nebezpečenstvu a vývoju počasia radšej zvážili pohyb mimo vyznačených trás a zjazdoviek počas víkendu.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu sa v sobotu niekoľko ľudí vybralo do Kartárikovho žľabu pod Lomnickým štítom, kde už viackrát lavína zasypala lyžiarov. Niektorí šli do nebezpečného terénu dokonca aj bez lavínového výstroja.

 

"Ideme sa tam aspoň pozrieť a uvidíme, ale chceme to skúsiť. Keď už dnes spustili lanovku do Lomnického sedla, treba to využiť. Mám dobré lyže, tak verím, že ma udržia, nebojím sa, že by sa niečo stalo," konštatoval mladík, ktorý sa do hôr vybral spolu s partiou kamarátov a o aktuálnych podmienkach na tatranských svahoch nemal najnovšie informácie. Aj napriek upozorneniu a možnosti zlyžovať upravený svah, sa však do Kartárikovho žľabu vybral bez potrebného výstroja a s partiou ho viackrát aj zlyžoval.

 

Vo Vysokých Tatrách spustili v sobotu prevádzku na najvyššie položenej a zároveň najstrmšej zjazdovke z Lomnického sedla, ktorá je špecifická tým, že je v lavínovom teréne. Aj preto ju pred spustením musí skontrolovať HZS. "Spravili sme testy snehovej stability a svah je zatiaľ v poriadku. Avšak podmienky hlavne mimo zjazdových tratí nie sú veľmi dobré, takže vyzývame lyžiarov a turistov, aby zbytočne neriskovali," upozornil Miroslav Živčák z HZS.

 

Podľa neho to, že sa ľudia odvážia ísť v týchto podmienkach do nebezpečného terénu a bez lavínovej sondy či vyhľadávača, je odvaha nič netušiacich, ale tiež maximálna nezodpovednosť. "Aj v bezpečnejších podmienkach ako sú teraz, chodíme do terénu s takýmto výstrojom, takže ak sa ľudia bez neho vyberú napr. do Kartárika, je to veľmi nezodpovedné," konštatoval horský záchranár.

 

Jedným z ľudí, ktorých na tomto mieste zasypala lavína, je aj snowboardista Gerhard Gašparovič, ktorého sneh zasypal dvakrát v zime 2010. "Poučil som sa a teraz si najprv to miesto obhliadnem, urobím sondu, a až potom sa rozhodnem, či pôjdem dole alebo nie. Netreba riskovať, ale teraz to tam vyzerá dobre, takže ak sa dodržia isté pravidlá, nemusí sa nič stať. Vtedy, keď ma zasypalo, tak prvýkrát sme tam šli štyria naraz a zaťažili sme to a druhýkrát sme zas skákali nad žľabom, takže sa to utrhlo. A toto sa už nezopakuje," uviedol Gašparovič, ktorý má stále v spomienkach situáciu, keď v snehu bojoval o život. Vtedy nemal pri sebe žiaden lavínový výstroj a ako sám tvrdí, mal šťastie, že to prežil.

 

"Zachoval som si chladnú hlavu, neskúšal som s lavínou bojovať, snažil som sa s ňou splynúť, ľahol som si na chrbát, šiel som akoby v tobogáne. Dosku som mal pred sebou a možno aj to mi pomohlo, že som ostal na povrchu. Cítil som ten tlak a tmu v lavíne, ale šťastie bolo, že ten žľab sa potom roztiahol do doliny a sneh sa zo mňa zlial," priblížil svoje pocity Gašparovič, ktorý už v horách tak neriskuje, keďže má rodinu. Naďalej ho však lákajú neprístupné terény.

 

Užitočný návod: Ako prežiť v horách?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies