Niektorí diabetológovia podceňujú meranie glykovaného hemoglobínu

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 14:15 • 2 min
Niektorí diabetológovia podceňujú meranie glykovaného hemoglobínu

BRATISLAVA - Niektorí diabetológovia podceňujú meranie glykovaného hemoglobínu (GH). Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovala zdravotná poisťovňa Dôvera. Vyšetrenie GH by mali diabetológovia robiť minimálne raz za rok, u rizikových pacientov aj štyrikrát. Medzi lekármi sú však aj takí, čo toto vyšetrenie svojim pacientom neurobili ani raz za dva roky.

slovakia

left justify in out

Len polovica lekárov vyšetrila GH viac ako 95 % pacientov. Tretina tak urobila u troch štvrtín svojich pacientov. Zvyšok lekárov dokonca ešte menšiemu počtu pacientov. V priemere lekári spravia toto vyšetrenie 1,75-krát ročne. Frekvencia sa líši podľa typu liečby, regiónu, ale aj veku diabetológa. Najviac meraní štúdia zaznamenala v Bratislavskom kraji, Banskobystrický kraj výrazne prepadá. Frekvencia meraní sa znižuje aj s rastúcim vekom lekára.

"Chceli sme diabetológom ukázať porovnanie sa s celoslovenským priemerom a s priemerom lekárov," zdôvodnil štúdiu projektový manažér dôvery Roman Mužik.

Meranie GH, pomocou ktorého sa dá určiť stav pacientovej cukrovky, ukazuje, akú vysokú mal diabetik hladinu cukru v krvi za posledné tri mesiace. Glukóza sa v krvi viaže na určité miesta hemoglobínu (červené krvné farbivo) a ostáva s ním trvalo spojená. Pacient preto nemôže ovplyvniť výsledky pár dní pred plánovaným vyšetrením.

Poisťovňa sa v roku 2017 dohodla aj so 120 všeobecnými lekármi pre dospelých, ktorí u svojich pacientov zisťovali, či nemajú cukrovku. Lekári odhalili 252 diabetikov a 246 prediabetikov. Tí o svojej chorobe nevedeli a za lekármi prišli s iným zdravotným problémom.

Vďaka včasnému skríningu môže lekár pacienta usmerniť, aby chorobe predišiel. Môže tiež odhaliť nástup choroby a jej komplikácie. Pre poisťovne je zase výhodnejšie zachytiť ochorenie včas, než hradiť finančne náročnú liečbu komplikácií, ako sú postihnutia zraku, nervovej či obehovej sústavy alebo obličiek. Dôvera preto lekárov na vyšetrenia GH motivuje aj finančne. S jednou skupinou lekárov už podpísala zmluvy, v ktorých je vyšetrenie GH jedným z kritérií. Podľa Mužika zároveň na tieto vyšetrenia nie sú limity.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona