Niektorí daňovníci budú aj v roku 2014 platiť za autá preddavky

NETKY.SK • 19 Január 2014, 11:23 • 2 min
Niektorí daňovníci budú aj v roku 2014 platiť za autá preddavky

BRATISLAVA - Rozhodujúcim faktorom pre výšku preddavkov je podľa finančnej správy výška predpokladanej dane z motorových vozidiel na rok 2014. Od jej výšky sa odvíja aj to, či bude subjekt preddavky platiť mesačne, štvrťročne alebo ročne.

slovakia

left justify in out

Niektorí daňovníci budú musieť v roku 2014 platiť na daň z motorových vozidiel preddavky. Rozhodujúcim faktorom je podľa informácií zverejnených na portáli finančnej správy výška predpokladanej dane na rok 2014. Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne 660 eur a nepresiahne 8 292 eur, bude počas roka 2014 povinný platiť preddavky štvrťročne, a to vo výške jednej štvrtiny predpokladanej dane.

Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne sumu 8 292 eur, je povinný uhrádzať počas roka 2014 mesačné preddavky, konkrétne vo výške jednej dvanástiny predpokladanej dane. Oproti tomu daňovník, ktorého predpokladaná daň nepresahuje hranicu 660 eur preddavky na daň v roku 2014 neplatí. Mesačné a štvrťročné preddavky na daň z motorových vozidiel sú splatné do konca príslušného kalendárneho obdobia, teda mesiaca alebo štvrťroka. 

Predpokladaná daň je podľa finančnej správy súčet ročnej sadzby dane, ktorá je určená všeobecným záväzným nariadením (VZN) príslušného vyššieho územného celku (VÚC), a to za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane u jedného správcu dane, teda jedného daňového úradu. Daňovník, ktorý má vozidlá evidované vo viacerých VÚC, tak má aj viacero správcov dane. Do predpokladanej dane sa započítava aj sadzba za tie vozidlá, na ktoré je prostredníctvom VZN znížená daň. Naopak, nezapočítavajú sa do nej vozidlá, ktorú sú od dane z motorových vozidiel oslobodené. "Predpokladanú daň na rok 2014 uvedie daňovník v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2013 bez ohľadu na výšku predpokladanej dane," uviedla na svojom portáli finančná správa. 

Ako ďalej informuje finančná správa, pri vzniku daňovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia sa miestna príslušnosť správcu dane určí podľa miesta, kde je vozidlo zaevidované. Na zmenu miestnej príslušnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia sa však už neprihliada. „Pokiaľ teda nastala v roku 2013 zmena miesta evidencie vozidla bez toho, aby súčasne nastala aj zmena osoby daňovníka, a to napríklad z dôvodu zmeny sídla, táto skutočnosť neovplyvní miestnu príslušnosť,“ uviedla finančná správa. Daňovník tak podáva daňové priznanie daňovému úradu podľa miesta evidencie vozidla k 31. decembru 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies