Niektorí Dáni sa rozhodli platiť vyššie dane

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 10:53 • 2 min
Niektorí Dáni sa rozhodli platiť vyššie dane

Niektorí Dáni sa rozhodli platiť vyššie dane

slovakia

left justify in out

Niektorým Dánom vysoké odvody nestačia. Pre ľudí, ktorí chcú platiť viac, než im stanovuje zákon, zriadila vláda osobitné konto. A na jej veľké prekvapenie sa na ňom začali zbierať peniaze.
      Dánsko nie je lacnou krajinou. Každý to tvrdí, kto ju v posledných rokoch navštívil. Najvyššia miera zdanenia je stanovená na 67 % a sadzba platí pre každého, kto v prepočte zarobí ročne 46.500 eur a viac. Daň z pridanej hodnoty je 25-% a 180-% osobitný odvod sa platí pri predaji auta. V štatistike Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je Dánsko s týmito hodnotami krajinou s najvyššou mierou zdanenia.
      Jeden Dán napísal na ministerstvo daní, že je pripravený odviesť štátu viac preto, aby sa mali z čoho hradiť výkony štátu blahobytu.
      Ministerstvo zareagovalo rýchlo a zriadilo osobitné konto pre dobrovoľné odvody. Opatrenie Dáni prijali. Doteraz naň poukázalo 246 obyvateľov ekvivalent 13.000 eur. A to je len začiatok akcie. "Na Silvestra pôjdem k ministrovi financií Clausovi Hjortovi so šekom," uviedol minister daní Lund Poulsom. Osobitné odvody by sa mali použiť na zníženie štátneho dlhu.
      Prípad s kontom sa dostal do centra pozornosti v kurióznom spore koalície a opozície. Liberálno-konzervatívna vláda začiatkom tohto roku mierne znížila daňové sadzby, za čo ju napadla opozícia. Šéfovia sociálnodemokratickej a socialistickej strany sa vyslovili za vyššie dane. V tejto záležitosti ich podporuje 75 % Dánov. V prieskume potvrdili, že zachovanie štátu blahobytu je pre nich dôležitejšie než pokles najvyššej daňovej sadzby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies