Niektorí členovia SDKÚ podporili kandidatúru Kňažka či Bárdosa

NETKY.SK • 23 December 2013, 07:26 • 2 min
Niektorí členovia SDKÚ podporili kandidatúru Kňažka či Bárdosa

BRATISLAVA - Traja podpredsedovia SDKÚ-DS Jozef Mikuš, Viliam Novotný a Ivan Štefanec, ako aj poslanec strany Ľudovít Kaník podpísali petíciu pre prezidentskú kandidatúru občianskeho kandidáta Milana Kňažka, ktorý bol kedysi členom SDKÚ. TASR to potvrdili samotní signatári aj predseda strany Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

SDKÚ-DS pritom podporuje v boji o Prezidentský palác Pavla Hrušovského (KDH), za ktorým stojí aj KDH a Most-Híd. Štvorica členov SDKÚ-DS toto rozhodnutie strany rešpektuje, podpisy neodovzdali s cieľom oslabiť Hrušovského. Tvrdia, že chcú len umožniť občianskym kandidátom férovú súťaž, ktorú Smer-SD podľa nich znemožňuje.

"Niektorí poslanci dali podpisy aj pod iných stredopravých kandidátov. Dôvod je, aby sa mohli títo kandidáti zúčastniť súťaže, keďže Smer vyvíja aktivity, aby im v súťaži zabránil," uviedol pre TASR Frešo. Šéf SDKÚ-DS ešte donedávna kritizoval, že sa objavilo veľa stredopravých kandidátov. Práve pre ich počet podľa neho SDKÚ-DS čakala s rozhodnutím podporiť Hrušovského.

"Občianski kandidáti majú svoje prirodzené miesto v prezidentských voľbách a pán Kňažko si zaslúži šancu v súťaži o dôveru voličov," vysvetlil pre TASR svoj podpis Štefanec. Kaník sa v súvislosti s Kňažkom pýta, prečo nepodporiť kandidáta, ktorý "určite patrí medzi nádejných, môže uspieť a ktorý je názorovo blízky SDKÚ". Pre podpísanie Kňažkovej kandidatúry sa rozhodol preto, že Smer-SD mal neférovým spôsobom určiť termín volieb, čím bráni férovej súťaži.

Podobný názor má aj Mikuš. "Keď sa ukrajuje z demokracie, tak sa treba proti tomu postaviť. Ak sa znemožnilo niektorým kandidátom kandidovať tým skorým termínom, tak jednoducho mám dôvod podporiť tých, ktorí nebudú stíhať cez Vianoce zohnať podpisy," povedal pre TASR Mikuš. Novotný podpísal okrem Kňažkovej kandidatúry aj petičný hárok Gyulu Bárdosa, ktorého navrhla SMK. "Podpísal som, aby občianski kandidáti mali možnosť kandidovať," zdôvodnil pre TASR.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil voľby 19. decembra. Tí, ktorí chcú kandidovať, majú čas na odovzdanie podpisov do 9. januára 2014. Viacerí uchádzači o prezidentský post Paškovo konanie kritizovali, poukazovali na to, že budú mať zrejme problémy vyzbierať podpisy. Soňa Pőtheová z komunikačného odboru Kancelárie NR SR reagovala tým, že termín stanovuje šéf parlamentu a nie je jeho úlohou skúmať či ohlásení kandidáti majú vyzbierané podpisy.

Kým občianski kandidáti potrebujú pre svoju kandidatúru minimálne 15.000 podpisov, straníckym kandidátom stačí 15 podpisov od poslancov Národnej rady SR. S kandidatúrou nebude mať problém premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, za ktorým stojí 83-členný poslanecký klub, ako aj Pavol Hrušovský s podporou trojice parlamentných strán. Potrebných 15.000 podpisov už má prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec Radoslav Procházka, Peter Osuský (SaS) aj podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Kandidovať chce aj spomínaný Kňažko a Bárdos. Občianskym kandidátom chce byť aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer a 58-ročný fotograf a prevádzkovateľ kaviarne v Bratislave Andrej Palacko.

Prvé kolo prezidentských volieb bude na Slovensku 15. marca 2014. Ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, 29. marca 2014 sa uskutoční druhé kolo s dvoma najúspešnejšími kandidátmi z prvého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies