Niektorí „bojovníci s ebolou“ v Afrike si namastili vrecká z fondov Červeného kríža. Koľko miliónov rozkradli?

NETKY.SK • 3 November 2017, 17:45 • 2 min
Niektorí „bojovníci s ebolou“ v Afrike si namastili vrecká z fondov Červeného kríža. Koľko miliónov rozkradli?

ŽENEVA – Červený kríž potvrdil, že prišiel o viac než päť miliónov dolárov určených na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike. Dôvodom boli podvody a korupcia.

slovakia

left justify in out

Kontrolóri odhalili predražené dodávky, platy pre neexistujúcich pracovníkov i falošné colné účty. Epidémia eboly, ktorá vyčíňala v rokoch 2014 až 2016, si vyžiadala najmenej 10-tisíc obetí. Spustila tiež masívnu humanitárnu operáciu v hodnote stoviek miliónov dolárov, ktorá bola potrebná na jej prekonanie.

V čase, keď sa ebola rozšírila do Libérie, Sierry Leone a Guiney, Medzinárodný výbor Červeného kríža v Ženeve rozdelil finančné dary národným Červeným krížom v každej z týchto krajín, spolu v sume okolo sto miliónov dolárov. Ako však zistil audit, časť z nich sa stratila – v Libérii 2,7 milióna dolárov, v Sierra Leone vyše dva milióny a v Guinei približne milión dolárov.

Červený kríž pre britskú stanicu BBC uviedol, že ho tieto straty veľmi mrzia a zároveň zavádza prísnejšie finančné kontroly. Prisľúbil tiež vyvodiť dôsledky voči všetkým svojim pracovníkom, ktorí boli do korupcie zapletení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies