Niektoré samosprávy sa spájajú. Sú na pokraji kolapsu!

NETKY.SK • 10 Jún 2022, 11:24 • 2 min
Niektoré samosprávy sa spájajú. Sú na pokraji kolapsu!

HUMENNÉ - Starostovia a primátori okresov Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Snina a Medzilaborce sa spojili do iniciatívy Obce a mestá Zemplína. Ich spoločným cieľom je intenzívnejšie presadzovať záujmy svojich obyvateľov a dosahovať reálne riešenia pre dlhodobý rozvoj regiónu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tajomník Združenia miest a obcí vranovského regiónu Ján Fenčák. Ministerstvo dopravy a výstavby SR berie iniciatívu na vedomie.

 

img

 

„Starostovia hovoria o historicky najkritickejšej situácii, ktorá môže mať za následok vážne finančné problémy miest a obcí, či dokonca kolaps až nútenú správu. Mnohé menšie obce z regiónu sú už teraz na hranici holej existencie,“ konštatuje iniciatíva, pričom poukazuje na nárast cien energií, materiálov, pohonných hmôt či infláciu.

 

„Mrzí nás, že sme namiesto odstraňovania regionálnych rozdielov svedkami toho, že mestá a obce sú dnes na hranici prežitia a z pozície vlády SR dlhodobo nevidíme snahu riešiť tieto problémy,“ uviedlo neformálne zoskupenie. Upozornilo pritom na špecifiká regiónu, akými sú nejestvujúca diaľnica, rýchlostná cesta, nedostatok pracovných príležitostí, chýbajúca kanalizácia a verejné vodovody.

 

img

 

Samosprávy potrebujú hľadať a prijať riešenia urgentne. Starostovia a primátori Zemplína veria, že budú aplikovateľné i v iných slovenských regiónoch. „Podariť sa to však môže len vtedy, ak vláda SR začne s nami komunikovať ako s partnerom, pretože nám záleží na rovnakom občanovi,“ uzavrela iniciatíva s tým, že za nízkym záujmom vlády o regionálne problémy vidia najmä chýbajúci dialóg, ale aj malé regionálne zastúpenie poslancov v národnom parlamente.

 

„Túto iniciatívu berieme na vedomie. Pre región Zemplín máme špeciálne vytvoreného splnomocnenca, ktorý im je kedykoľvek k dispozícii,“ reagoval na iniciatívu pre TASR rezort dopravy a výstavby.

 

Prečítajte si tiež: Začala sa kampaň k jesenným voľbám. Koľko môžu strany minúť?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies