Niektoré psy by sa mali opäť dostať na zoznam nebezpečných plemien

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 16:34 • 2 min
Niektoré psy by sa mali opäť dostať na zoznam nebezpečných plemien

BRATISLAVA - Niektoré psy by sa mali opäť dostať na zoznam plemien a typov psov so sprísneným držaním.

slovakia

left justify in out

Zoznam by malo formou vyhlášky vydať ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré sa oň neúspešne pokúšalo už vlani. S novým zoznamom počíta pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach držania psov z dielne Smeru-SD, ktorá je v parlamente v druhom čítaní.
      

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek čelil aj pre zoznam kritike odborníkov i opozície. O jeho zákone napokon plénum nerozhodlo, minister ho stiahol. Avizoval, že príde s prerobenou právnou normou. Namiesto toho prišli s prísnejšími pravidlami pre držanie nebezpečných psov poslanci Smeru-SD. Zoznam nebezpečných plemien ich zákon pôvodne neobsahoval. Navrhuje ho zostaviť poslanec Róbert Puci (Smer-SD) cez svoj "pozmeňovák".
      

Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) považuje právnu normu za zlú, zoznam za zbytočný. "Zákon od poslancov Smeru definuje nebezpečného psa ako psa, ktorý bezdôvodne napadne človeka alebo iné zviera a ublíži mu. Ako sa dá skúmať, či pes napadol iné zviera bezdôvodne?" nepozdáva sa poslancovu Mostu-Híd.
      

Rovnako kritizuje zavádzanie nového zoznamu nebezpečných psov. "Pozmeňujúci návrh pána Puciho dáva opätovne splnomocnenie pre ministerstvo pôdohospodárstva, aby vydalo zoznam plemien a typov psov so sprísneným držaním," uviedol. Pripomenul, že práve zoznam bol v prípade Jahnátkovho zákona problém pre ktorý ministrovu právnu normu nepodporovali ani jeho vlastní poslanci. Simon upozornil, že nebezpečný môže byť aj malý pes.
      

Zoznam ani opatrenia z dielne Smeru-SD podľa Simona útokom psov nezabránia. "Tento návrh bude opäť riešiť útoky psov až po tom, ako pes niekoho napadne. Opäť to nie je prevencia," povedal pre TASR. Opozičný poslanec vidí riešenie v trestnoprávnej zodpovednosti majiteľov psov. "To je najlepšia prevencia. Pes je zbraň v rukách toho, kto ho ovláda. Zodpovednosť by mali niesť majitelia," zdôraznil Simon. 
      

Magda Košútová zo Smeru-SD, ktorá v súčasnosti vedie pôdohospodársky parlamentný výbor, si myslí, že treba prijať nejaké pravidlá pre určité plemená psov. Dodala, že ich majú aj v iných krajinách. V zozname nebezpečných plemien problém nevidí. Doplnila, že bude trochu iný ako ten, ktorý vlani predložil minister Jahnátek, a pôjde formou vyhlášky.
      

Na minuloročnom Jahnátkovom zozname mali byť plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes.
      

Aktuálna novela od Vladimíra Jánoša, Magdy Košútovej a Tibora Lebockého (všetci Smer-SD) zavádza pre držiteľov nebezpečných psov sprísnené podmienky chovu, držania a vodenia psa. Zároveň zvyšuje pokuty ukladané za priestupky.
      

Ak prejde v navrhovanej podobe, držať alebo vodiť nebezpečného psa bude môcť len osoba odborne spôsobilá na jeho ovládanie. Nebezpečného psa bude možné chovať len v chovnom priestore alebo zariadení na chov alebo držať ho v priestore, ktorý tento pes stráži, a to len na základe schválenia tohto priestoru alebo zariadenia poverenou osobou.
      

Rovnako má byť zakázané ísť so psom na miesta, kde je zvyčajná prítomnosť detí, najmä miest slúžiacich na športové aktivity, hru a vzdelávanie. Výnimku zo zákazu má mať pes so špeciálnym výcvikom. Vstup so psom na tieto miesta by však mohla povoliť obec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies