Niektoré pôvodné tatranské budovy už majú svoje miniatúry

NETKY.SK • 14 Február 2012, 08:14 • 2 min
Niektoré pôvodné tatranské budovy už majú svoje miniatúry

Niektoré pôvodné tatranské budovy už majú svoje miniatúry

slovakia

left justify in out

imgMilovníci miniatúr sa môžu od dnes na Štrbskom Plese kochať výstavou pôvodnej tatranskej architektúry. Jej autorom je Oto Jalčovik z Trebišova, ktorému sa v priebehu šiestich rokov podarilo vytvoriť sedem miniatúrnych domčekov z prelomu 19. a 20. storočia. "Samotný nápad na tento projekt vznikol, keď sa v polovici 90. rokov minulého storočia začali objavovať dobové pohľadnice z Vysokých Tatier," uviedol Jalčovik. Práve vtedy dostal nápad postaviť a ukázať jednotlivé už neexistujúce tatranské budovy v priestorovom tvare. "Fotografie ukazujú krásnu architektúru, ktorá tu bola, je tam však len pohľad na jednu stranu, ja sa snažím urobiť to priestorovo," upozornil. 
      Základom modelov je obyčajný papier, autor výstavy čerpal z dobových fotografií, našiel však aj pôvodné technické nákresy budov. "Použil som počítačovú grafiku, vytvoril som náčrt, potom sa to vytlačilo, následne sa to vystrihuje a lepí," priblížil Jalčovik. Výroba jedného modelu trvá asi tri mesiace, závisí to však od jeho zložitosti. "Od leta minulého roku napríklad kompletizujem bývalý Czákyho dom, ešte stále nie je dokončený, možno o mesiac ho dokončím," zdôraznil autor. Spomínaný model bude následne súčasťou výstavy pôvodnej tatranskej architektúry. 
      Momentálne môžu návštevníci vidieť sedem budov, prevažná väčšina je zo Starého Smokovca. V priestoroch hotela Solisko na Štrbskom Plese je tak v mierke zhruba 1:100 napríklad Letovisko Karola Divalda, Téryho chata, bývalá budova pošty v Starom Smokovci, Hotel Scepusia, budova kaviarne, kde v súčasnosti sídli Mestský úrad Vysoké Tatry, Vila Adria či Vila Hygiea. 
      "Prvá maketa, ktorú som vytvoril, bola Vila Adria, lebo som si myslel, že mám najviac podkladov k nej, dohromady je tu sedem modelov, ôsmym bude Czákyho dom, určite v tom chcem pokračovať. Ideou je dať to do ucelenej kompozície, jednoducho urobiť časť Smokovca aj s parkovými úpravami, aby bola predstava, ako to vyzeralo. Sú na to materiály, myslím, že sa to dá urobiť," dodal Jalčovik. 
      Autor sa zameral na obdobie roku 1900, pred začiatkom výstavby Grand hotelov. "Vtedy to bolo podľa mňa najkrajšie, hlavne sa zameriavam na zobrazenie už neexistujúcich alebo chátrajúcich budov," doplnil Jalčovik. Ďalší projekt by sa mal týkať pôvodnej architektúry na Štrbskom Plese. "Chceli by sme vytvoriť aj oba Grand hotely v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici, zámerom sú tiež modely pôvodných liečebných domov na Štrbskom Plese či pôvodná železničná stanica pri jazere," uviedol Patri Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku. Výstavu môžu návštevníci Štrbského Plesa vidieť v priestoroch hotela Solisko do konca júna. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies