Niektoré firmy v USA nemusia preplácať antikoncepciu zamestnancom

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 07:54 • 2 min
Niektoré firmy v USA nemusia preplácať antikoncepciu zamestnancom

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v pondelok rozhodol, že súkromné firmy v Spojených štátoch nemusia svojim zamestnankyniam v rámci zdravotného poistenia preplácať výdavky za antikoncepciu, ak je to proti náboženskému presvedčeniu majiteľov firmy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Výnimka sa vzťahuje na jedno z opatrení, zavedených ako súčasť zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu. V praxi to znamená, že ženy zamestnané v takýchto spoločnostiach budú musieť nájsť iný spôsob, ako antikoncepciu uhradiť.
      

Súd rozhodol tesnou väčšinou v pomere 5:4. Verdikt pravdepodobne ovplyvní rozhodovanie v ďalších podobných prípadoch v USA. Tých by malo byť dokopy 49. Niektoré z týchto spoločností bojujú proti konkrétnemu typu antikoncepcie, ako je napríklad postkoitálna antikoncepcia, ktorá sa podáva po pohlavnom styku a niektoré organizácie ju považujú za de facto identickú s interrupciou.
      

Sudca Samuel Alito dodal, že výnimka sa vzťahuje výlučne na antikoncepciu, a pripomenul, že z rozhodnutia súdu automaticky nevyplýva, že firmy zaručene uspejú, ak by si chceli uplatňovať podobné nároky aj v prípade vakcín alebo transfúzií. Pripomenul, že výnimka platí len pre malé rodinné podniky.
      

V reakcii na súdne rozhodnutie Obamova administratíva uviedla, že verdikt môže ohroziť zdravie žien, nakoľko niektoré z nich by svoje zdravie mohli podriaďovať finančnej situácii. "Spolu s Kongresom sa vynasnažíme, aby ženy, ktorých sa toto rozhodnutie dotkne, mali stále zabezpečené rovnaké hradenie potrebných zdravotných služieb ako všetci ostatní," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona