Niekoľko občanov spolu s Hlinom spustilo okupačný štrajk pred Ministerstvom spravodlivosti

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 14:49 • 2 min
Niekoľko občanov spolu s Hlinom spustilo okupačný štrajk pred Ministerstvom spravodlivosti

BRATISLAVA - Približne dve desiatky občanov na čele s nezaradeným poslancom Národnej rady SR Alojzom Hlinom dnes v sychravom počasí spustilo symbolický okupačný štrajk pred Ministerstvom spravodlivosti (MS) SR. Ich cieľom je upozorniť na praktiky niektorých nebankových spoločností. Protestnú akciu Hlina naplánoval na 24 hodín.

slovakia

left justify in out

"Také typy nebankových spoločností, ktoré u nás podnikajú, by v iných krajinách boli zakopané 40 kilometrov pod zem ako mafiánske štruktúry. U nás sú to už pomaly ctihodní občania," vyhlásil Hlina. Podľa poslanca je nevyhnutné, aby bola stanovená maximálna ročná percentuálna miera nákladov úveru alebo pôžičky. "Pravdou je, že niečo takéto existovalo, avšak bolo zrušené v roku 2010 vládnou garnitúrou, ktorá je znovu pri moci," vyhlásil Hlina. Účastníci protestu majú aj ďalšie dve požiadavky. Ide o zvýšenie základnej sumy na ktorú exekútor nesmie siahnuť a zvýšenie ochrany občanov pred úžerníckymi nebankovkami a zvýšenie kontroly činnosti týchto spoločností. Hlina pripomenul, že v súčasnosti je pred exekútorom chránená len suma do výšky 60 percent zo životného minima. Podľa poslanca ide o sumu 116 eur, z ktorej v súčasnosti musí vyžiť približne 40.000 dôchodcov.

"Ministerstvo spravodlivosti SR podporuje každú iniciatívu, ktorá môže zvýšiť spoločenské povedomie o nekalých praktikách niektorých nebankových spoločností v oblasti spotrebiteľských úverov a pôžičiek," reagovala na protestnú akciu hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Z vecného hľadiska je však podľa nej poslancova iniciatíva vykopávaním otvorených dverí. "Opatrenia, ktoré žiada pán poslanec Hlina, sa v súlade s programovým vyhlásením vlády a plánom legislatívnych úloh už pripravujú," povedala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies