Niekoľko hradov a zrúcanín na Slovensku ožije podujatím Noc hradov a zrúcanín

NETKY.SK • 14 August 2015, 13:44 • 2 min
Niekoľko hradov a zrúcanín na Slovensku ožije podujatím Noc hradov a zrúcanín

PREŠOV – Na takmer desiatke hradov a zrúcanín po celom Slovensku sa počas víkendu uskutoční program v rámci projektu Noc hradov a zrúcanín.

slovakia

left justify in out

Podujatie, organizované združením Zachráňme hrady, je naplánované na sobotu (15.8.), na niektorých zrúcaninách pripravujú organizátori sprievodné akcie aj dnes, prípadne na nedeľu.

 

Dvojdňový program je naplánovaný napríklad na Kamenickom hrade na východnom Slovensku, kde začne Noc hradov a zrúcanín v sobotu o 19.00 h povesťou O dvoch bratoch a až do zotmenia tu bude pripravená prezentácia zbraní, šermiarske vystúpenia, ohňová šou, tanec a zábava. V nedeľu (16.8.) sú na Kamenickom hrade naplánované hradné slávnosti, kde nebudú chýbať šermiari, brušné tanečnice, detské súťaže, divadlo, šachový turnaj, remeselný jarmok, vyhliadkové lety na vrtuľníku či obhliadka zrúcanín každú hodinu.

 

Na hrade Bystrica budú v sobotu od 17.00 h vystupovať sokoliari, divadlo Dvaja muži v šachu i lukostrelci. Hrad Lietava pripravil program na celý sobotný deň. Od 9.30 h do približne 14.00 h budú na stabilizácii zrúcanín pracovať dobrovoľníci v rôznych častiach hradu, potom sa od 15.30 h až do zotmenia postará o hudobný program skupina Scarlet Wings a jej hostia.

 

Hrad Brekov organizuje pri príležitosti Nocí hradov a zrúcanín nočné prehliadky a osvetlenie hradu, no vstup do priestorov je len na vlastné riziko. Program sa začína o 20.00 h. Na Hrad Revište zavítajú v sobotu Turci. Od 18.00 h tu prebehnú turecké boje, ukážky tureckých a európskych chladných i strelných zbraní a milovníci historických kostýmov si tiež prídu na svoje. Po zotmení budú v priestoroch hradného kopca strašiť strašidlá.

 

Zrúcaniny hradu Blatnica ožívajú tiež v sobotu o 18.00 h. Pripravené sú prehliadky hradu, dobové zábavky, divadelno-šermiarske predstavenie a ďalšie atrakcie. Hrad Lednica si rovnako môžu návštevníci pozrieť počas večerných prehliadok, ochutnať môžu stredovekú kuchyňu, pozrieť výstavu minerálov z okolia či výstavu vitráží. Po zotmení je možné pozorovať oblohu alebo vidieť film „Biele Karpaty, kráľovstvo strážené Vršatcom“ či hovoriť s jeho autorom.

Program chystajú aj na hrade Jasenov. Od 17.00 h do polnoci bude hrad osvetlený a sprístupnený verejnosti, no pohyb na ňom je na vlastné riziko. Okrem toho je pripravený program na hradnej ceste, vatra na hradnom vrchu a chýbať nebude hudba.

 

Do podujatia sa zapojilo aj združenie Katarínka zachraňujúce ruiny kostola a kláštora sv. Kataríny, nachádzajúce sa medzi obcami Dechtice a Naháč. Tu však program prebehne už dnes večer. Jeho súčasťou bude koncert vokálno–inštrumentálneho súboru Františkánska Schóla Bratislava, svätá omša, ale aj otvorenie krypty v lodi kostola s možnosťou vstupu.

 

Združenie Zachráňme hrady, organizujúce už tradičné podujatie Noc hradov a zrúcanín, združuje 28 organizácií z celého Slovenska, ktoré sa starajú o záchranu a obnovu 26 zrúcanín hradov a dvoch sakrálnych stavieb.

 

ja zll

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies