Niekoľko džihádistov onedlho opustí belgické väzenia a opäť vojdu do ulíc

NETKY.SK • 8 Február 2017, 18:42 • 2 min
Niekoľko džihádistov onedlho opustí belgické väzenia a opäť vojdu do ulíc

BRUSEL – Prepustenie radikálnych džihádistov z väzenia je podľa odborníčky na islam Corinne Torrekensovej rizikom pre belgickú spoločnosť. Povedala to pri vypovedaní pred parlamentnou komisiou vyšetrujúcou vlaňajšie teroristické útoky v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"Varujem, že niekoľko ľudí, ktorí majú blízko k skupinám Sharia4Belgium a Resto du Tawhid, sa v najbližších mesiacoch dostane po odpykaní trestu na slobodu a nie som si istá preventívnymi opatreniami, ktoré mohli byť použité," uviedla Torrekensová, ktorú citovala agentúra Belga.

 

Špecialistka a výskumníčka pôsobiaca na Slobodnej univerzite v Bruseli (ULB) pripomenula, že práve vo väzniciach často dochádza k radikalizácii moslimov. Za najnáchylnejšiu skupinu považuje mladých potomkov imigrantov tretej generácie, ktorí často odmietajú systém, v ktorom vyrastali.

 

Torrekensová navrhla viacero krokov, ktoré by radikálizácii väzňov mohli zabrániť, napríklad špeciálne školenia pre väzenských strážcov. Podmienky vo viacerých belgických väzniciach označila za "takmer neľudské", čo môže prispievať k pocitu poníženia a podnecovať samotnú radikalizáciu.

 

Odborníčka zmienila obavu z prepustenia členov organizácie Sharia4Belgium (šaría pre Belgicko). Táto organizácia verbovala mladých bojovníkov do Sýrie. Súd ju vlani označil za teroristickú organizáciu snažiacu sa ozbrojeným bojom zvrhnúť demokraciu v Belgicku a založiť islamský štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies