Niekoľko dobrovoľníkov testujúcich ruskú vakcínu ochoreli na koronavírus

NETKY.SK • 28 Október 2020, 17:39 • 2 min
Niekoľko dobrovoľníkov testujúcich ruskú vakcínu ochoreli na koronavírus

MOSKVA - Niektorí dobrovoľníci testujúci ruskú vakcínu Sputnik V mali pozitívny test na COVID-19 počas postregistračných štúdií. Podľa vývojárov očkovacej látky však mohli dostať placebo.

slovakia

left justify in out

Niektorí z dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili pokusov s vakcínami Sputnik V, ochoreli na koronavírus. Centrum Gamaleja, ktoré vytvorilo prvú ruskú očkovaciu látku proti COVID-19, vysvetľuje, že týmto účastníkom štúdie mohlo byť podané placebo.

 

Riaditeľ centra Alexander Gunzburg uviedol, že niektorí dobrovoľníci skutočne dostali pozitívne testy na COVID-19, čo však neznamená, že vakcína nefunguje.

 

"Podľa štatistík existujú niektoré pozitívne PCR-testy a niektoré choroby u dobrovoľníkov, ale môžu to byť ľudia, ktorým bolo injekčne podané placebo. Predbežné údaje budeme môcť poskytnúť až v polovici novembra," uviedol Gunzburg.

 

Každý štvrtý dobrovoľník dostal placebo

Podľa neho zo 40-tisíc dobrovoľníkov iba polovica dostala prvú zložku vakcíny, 9-tisíc ľudí už dostali aj druhú dávku. Ruská vakcína Sputnik V zahŕňa injekciu dvoch zložiek v intervale troch týždňov.

 

img

 

Vedľajšie účinky očkovania sa pozorovali u 15 percent dobrovoľníkov, a to nie je veľa, tvrdí Gunzburg. Účinky sú mierne: zvýšenie telesnej teploty na 38 stupňov, bolesti hlavy, bolesti svalov a začervenanie v mieste injekcie.

 

Tvorcovia vakcíny tiež predtým informovali, že každý štvrtý dobrovoľník dostane namiesto vakcíny placebo. Toto je nepostrádateľná súčasť testovania, ktorá je nevyhnutná na objektívne pokusy účinnosti očkovacej látky. Účastníci ani špecialisti, ktorí s nimi priamo pracujú, by nemali vedieť, čo konkrétne dostáva testovaná osoba.

 

Súvisiaci článok: Mexiko si objednalo 32 miliónov dávok ruskej vakcíny proti COVID-19

 

Rusko, ako prvá krajina na svete zaregistrovalo vakcínu proti koronavírusu. Bola uvedená na trh 15. augusta. Klinické skúšky vakcíny sa začali až o mesiac neskôr, 7. septembra a prví účastníci boli očkovaní 9. septembra.

 

Ruský prezident Vladimir Putin túto vakcínu podporil a vyhlásil, že aj jedna z jeho dvoch dcér sa ňou dala úspešne zaočkovať. A nevyskytli sa u nej žiadne závažnejšie vedľajšie účinky, len slabá a dočasná horúčka.

 

Spolu so zahraničnými partnermi môže Rusko vyrobiť viac ako 500 miliónov dávok vakcíny ročne v piatich krajinách, najmä v SAE, Saudskej Arábii a na Filipínach.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies