Niekedy sa niektoré problémy osudovo ťahajú cez niekoľko generácií

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 12:02 • 2 min
Niekedy sa niektoré problémy osudovo ťahajú cez niekoľko generácií

Niekedy sa niektoré problémy osudovo ťahajú cez niekoľko generácií

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je v súčasnosti približne 90 percent detí po rozvode rodičov zverených do výchovy matky. Nový zákon o striedavej starostlivosti má šancu tento trend zvrátiť. Do praxe totiž zavádza novinku, podľa ktorej je dieťa zverené striedavo jednému a druhému rodičovi na presne stanovené obdobie opakovane. Detský psychológ Štefan Matula však upozorňuje, že v každom prípade treba individuálne skúmať, čo dieťa potrebuje a čo mu vyhovuje. Akúkoľvek paušalizáciu v tomto smere odmieta.
Za základný problém Matula považuje fakt, že niektorí rodičia po rozvode nedokážu spolu komunikovať. "Pokiaľ sa rodičia rozvedú, ale rozchodu podriaďujú svoje rodičovské postavenie, tak dokážu eliminovať svoje nepriateľské postoje a pocity, ktoré sú pochopiteľné, keďže im vzťah nevyšiel," uviedol pre TASR. Pozitívne nastavenie oboch rodičov tak k rýchlemu a rozumnému rozhodnutiu, týkajúcemu sa porozvodovej výchovy dieťaťa, iba prospeje.
"Žiadny zákon nenastaví vnútorné postoje ľudí. Tie sa dajú zmeniť len tým, že či už človek sám alebo za pomoci odborníka prekoná tú cestu a snaží sa analyzovať, kde spravil vo vzťahu chyby, kde ten druhý a ako z toho von. To sú psychologické problémy, ktoré pokiaľ si ľudia dokážu vyriešiť, tak potom ani netreba tieto legislatívne súdne opatrenia," upozorňuje psychológ.
Nepochybuje však, že pre istú časť detí bude tento zákon pomocou, zároveň pripustil, že takýto legislatívny tlak môže prinútiť rodičov komunikovať. "Nakoniec prídu nato, že pre dieťa je naozaj lepšie, ak dokážu o ňom komunikovať a ak sa nestáva zbraňou v rukách jedného voči tomu druhému, ktorý to dieťa nemá," dodal.
Dieťa pre svoj vývin potrebuje v ideálnom prípade mužský a ženský vzor. Pokiaľ jeden z nich chýba, tak je podľa slov Matulu v neskoršom období pri výbere životného partnera, ale aj v spolužití hendikepované. Adekvátnou náhradou v takýchto vzťahoch môžu byť aj starí rodičia či iná vhodná osoba, ale ideálne je, ak sú to rodičia.
"Aj táto problematika patrí do škôl, aby mladí ľudia vedeli, že postoje aj v tejto oblasti sa vyvíjajú a že sú určované našimi životnými skúsenosťami, ale aj našich rodičov. Pretože rodičia sa tiež správajú podľa toho, ako ich to niekto naučil. Takže niekedy sa niektoré problémy možno osudovo ťahajú cez niekoľko generácií," skonštatoval.
Systém striedavej starostlivosti o deti po rozvode rodičov je od júla 2010 novým prvkom v praxi slovenských súdov. Túto novinku prináša novela zákona o rodine. Doteraz mohli rodičia realizovať určitú formu striedavej starostlivosti o dieťa iba vtedy, ak medzi sebou uzatvorili dohodu a súd ju schválil. Po novom je takéto riešenie uvedené priamo v zákone. Striedavá starostlivosť tak má byť umožnená aj vtedy, ak jeden z rodičov uzatvorenie takejto dohody blokuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona