Nie všade privítali rok 2018. Ako počítajú čas iné civilizácie?

NETKY.SK • 4 Január 2018, 11:08 • 2 min
Nie všade privítali rok 2018. Ako počítajú čas iné civilizácie?

Napriek tomu, že všetci ľudia žijú na tej istej planéte, je medzi nimi obrovský rozdiel. Okrem náboženstiev či politických režimov sa nevieme zhodnúť ani v plynutí času. Zatiaľ čo časť sveta oslávila začiatok roka 2018, v rôznych kútoch sveta majú úplne iné čísla.

slovakia

left justify in out

Podľa gregoriánskeho kalendára, ktorý je najpoužívanejším kalendárom, teraz plynie rok 2018. Vznikol koncom 16. storočia a je nazvaný podľa pápeža Gregora XIII. Ten sa pokúsil zosúladiť slnečný rok s kalendárnym.

 

img

 

Podľa čínskeho kalendára je rok 4716

Ide o tradičný čínsky lunisolárny kalendár, ktorý patrí medzi najstaršie známe dátumové systémy. Používajú ho v niektorých častiach Ázie, v Číne, na Taiwane, v Japonsku, Vietname a na Kórejskom polostrove. Využívaný je najmä v náboženskom živote a tradičných obradoch. Za nultý rok čínskeho kalendára sa najčastejšie považuje 2698 p.n.l. - teda začiatok vlády Žltého cisára.

 

img

 

Podľa kalendára Unix sa nachádzame medzi 1514764800 – 1546300799 sekundami

Kalendár Unix totiž určuje počet sekúnd, ktoré ubehli od 1. januára 1970. Jeho počiatky sa datujú od poslednej úpravy koordinovaného svetového času (UTC), ktorý slúži na zosynchronizovanie celej planéty.

 

img

 

Hebrejský kalendár počíta rok 5778

Hebrejský alebo židovský kalendár počíta roky od tradičného dátumu stvorenia sveta (AM - anno mundi). Používa sa v judaizme a v Izraeli. Stanovujú sa podľa neho dátumy židovských sviatkov, určujú sa čítania z Tóry počas šabatových bohoslužieb, jarcajt (výročný deň smrti blízkeho príbuzného), žalmy a iné. Pravidlá určovania hebrejského kalendára definitívne stanovil v roku 359 patriarcha Hilel II. Mesiace sa v hebrejskom kalendári počítajú podľa mesačného cyklu, počítanie rokov je prispôsobené slnečnému cyklu.

 

img

 

Islamský kalendár je len v roku 1439

Islamský letopočet začal v roku 622 (podľa gregoriánskeho kalendára) udalosťou nazývanou Hidžra, kedy prorok Mohamed odišiel z Mekky do Mediny. Zaviedol ho kalif Umar ibn al-Chattáb. Islamský kalendár je lunárny kalendár. Má 12 mesiacov s dĺžkou striedavo 30 a 29 dní. Jeho rok má teda 354 dní a je o 11 dní kratší ako rok gregoriánskeho kalendára. Oba kalendáre sa tak voči sebe pohybujú. Približne raz za 33 rokov sa rozdiel medzi letopočtami zníži o jeden rok.

 

img

 

Japonci poznajú až 3 kalendáre

Do prijatia gregoriánskeho kalendára v roku 1873 sa v Japonsku používali až tri rozdielne počítania letopočtov: Západný kresťanský letopočet, Japonská éra mien – rok 2018 je rokom Heisei 30 a Cisársky kalendár založený na mýtickom vzniku Japonska cisárom Džimmu v roku 660 p.n.l. Ten sa prestal používať po konci 2. svetovej vojny.

 

img

 

Thajský kalendár je popredu, v roku 2561

Thajsko v roku 1940 posunulo svoj Nový rok (Songkran) z 13. apríla na 1. januára, v snahe zblížiť krajinu s väčšinou sveta. Thajčania však stále oslavujú aj Songkran rovnako ako Silvester. Thajský lunárny kalendár stále určuje rozmiestnenie sviatkov počas roka. Drvivá väčšina náboženských sviatkov sa odvíja od fázy mesiaca. Najdôležitejšia fáza je spln.

 

img

 

Etiópia je len v roku 2010

V Etiópii sa Gregoriánsky kalendár nepresadil. Tamojší ľud sa riadi vlastným etiópskym solárnym kalendárom, ktorý vychádza zo starovekého egyptského kalendára a má veľa spoločného s tým juliánskym. Nový rok začína (podľa gregoriánskeho kalendára) 11. septembra. Každý rok má 12 mesiacov po 30 dní + 5 alebo 6 dní, ktoré patria do akéhosi 13. mesiaca. 

 

img

 

Holocénový kalendár má rok 12018

Holocénový letopočet má byť univerzálnym letopočtom pre celú planétu. Predložil ho Cesare Emiliani len v roku 1993. Jeho výhodou je, že jednotne pokrýva celú históriu ľudstva a zároveň je číslo dobre zrozumiteľné aj pre laikov pri porovnávaní s našim Gregoriánskym letopočtom. Holocénový kalendár je odvodený od holocénu, ktorý začína v roku 10 000 p.n.l. a spája sa s neolitickou revolúciou. Má skratku HE ako Holocene Era, alebo Human Era.

 

img

Gif: Wikipedia

 

Byzantský kalendár píše rok 7526

Na byzantský kalendár sa dnes už len pamätá, zanikol totiž s pádom byzantskej ríše. Používal sa od 7. storočia n. l. Bol skonštruovaný na základe chronologických úvah v snahe zosúladiť letopočet s počítaním indikcí a zo systémom juliánskych prestupných rokov. Zároveň mal uľahčiť cyklické výpočty Veľkej noci. Byzantský kalendár začína nový rok vždy 1. septembra, nie januára.  Kedysi ale určoval čas pre krajiny východnej pravoslávnej cirkvi a bol oficiálnym kalendárom Byzantskej ríše, Kyjevskej Rusi a Ruska až do roku 1700. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies