Nie som si istý, či Spojené štáty vyhrávajú v Afganistane

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:03 • 2 min
Nie som si istý, či Spojené štáty vyhrávajú v Afganistane

Nie som si istý, či Spojené štáty vyhrávajú v Afganistane

slovakia

left justify in out

img

V minulosti najvyšší veliteľ americkej armády a neskôr aj minister zahraničných vecí Colin Powell vyhlásil, že nevie, či Spojené štáty vyhrávajú v Afganistane.
      Powell sa dnes objavil v relácii "Meet The Press" televízie NBC.
      Uviedol, že hoci generáli ohlasujú pokrok, lebo zahraničné sily vstupujú do nových dobytých afganských oblastí, je ťažké povedať, či Taliban naozaj zažíva porážku, alebo sa len sťahuje z jedného miesta na iné.
      Powell, ktorý bol šéfom diplomacie za úradovania prezidenta Georgea W. Busha, súhlasil so stratégiou prezidenta Baracka Obamu strojnásobiť počet amerických vojakov v Afganistane. Vládu afganského prezidenta Hámida Karzaja však označil za slabú oporu pre vojenskú kampaň.
      Powell ďalej povedal, že generáli žiadajú viac času na úspešné dokončenie misie v Afganistane, ale nie je jasné, či im ho Obama dá. Šéf Bieleho domu totiž oznámil, že americké sily začne z ázijskej krajiny sťahovať budúce leto.
      Bývalý najvyšší veliteľ americkej armády sa vyjadril aj k iránskemu problému. Vyhlásil, že USA ani Izrael zrejme v blízkom čase nepodniknú vojenský úder na Irán.
      "Hviezdy nie sú zoradené do konštelácie" vhodnej pre útok na známe alebo predpokladané iránske jadrové zariadenia, myslí si Powell. Spojené štáty obviňujú Irán z tajných plánov na výrobu atómovej bomby, Teherán to popiera.
      Powell tiež vyhlásil, že medzinárodné sankcie proti Iránu nikdy nepresvedčia teheránsku vládu, aby ukončila svoj jadrový program. Vláda trvá na tvrdení, že jeho cieľ je mierový - výroba elektrickej energie.
      Powell uviedol, že USA to zrejme budú musieť prijať, a zároveň sa snažiť zabrániť Iránu vo vývoji alebo použití bomby.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies