Nie pre Bratušekovú môže posunúť Šefčoviča na podpredsednícky post v EK

NETKY.SK • 8 Október 2014, 10:19 • 2 min
Nie pre Bratušekovú môže posunúť Šefčoviča na podpredsednícky post v EK

BRUSEL - Od utorka večera sa v kuloároch Európskeho parlamentu (EP) šíria správy, ktoré sa týkajú aj Slovenska. Ide o scenáre, ktoré by nastali po odmietnutí slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej za eurokomisárku a následne o nové prerozdelenie portfólií v exekutíve EÚ, pri ktorom by slovenský nominant Maroš Šefčovič mohol opätovne získať podpredsednícke kreslo v Európskej komisii (EK) a zodpovednosť za energetickú úniu.

slovakia

left justify in out

Fámy sa v kuloároch EP začali šíriť po tom, ako predseda Výboru pre životné prostredie (ENVI) Giovanni La Via, ktorého členovia "grilovali" Bratušekovú v rámci procesu vypočúvania, v utorok oznámil, že jej odpovede boli neuspokojivé a podľa všetkého europoslanci dnes navrhnú, aby funkciu v eurokomisii nedostala.

 

Slovinsko má v zálohe ako náhradníčku bývalú novinárku a súčasnú europoslankyňu Tanju Fajonovú. Tá sa síce stala podpredsedníčkou skupiny socialistov a demokratov (S&D) v EP, nemá však dostatočné skúsenosti, aby nahradila Bratušekovú na podpredsedníckom poste eurokomisie.

 

Aj preto by budúci šéf komisie Jean-Claude Juncker musel uvoľnený podpredsednícky post preobsadiť. Tu sa do hry dostáva slovenský komisár, ktorému bol pridelený rezort dopravy a vesmírnej politiky. Šefčovič bol počas "híringu" presvedčivý, europoslanci ocenili jeho pripravenosť, Juncker pozná jeho doterajšie schopnosti na podpredsedníckom poste, tak môže byť logickou voľbou na výmenu. Na tomto poste by si však nemohol ponechať rezort dopravy.

 

Šefčovič  počas osobných pohovorov s Junckerom odmietol podpredsednícky post v EK.

 

Do tohto scenára zapadá aj žiadosť europoslancov, aby maďarský komisár Tibor Navracscis nešéfoval politicky citlivému rezortu pre občianstvo, ktorý má mať na starosti spolu so vzdelaním, kultúrou a mládežou.

 

Kuloárne správy naznačujú scenár, podľa ktorého by Fajonová získala Navracsicsovu agendu, ten by zdedil po Šefčovičovi dôležitý, ale politicky neutrálny rezort dopravy a slovenský komisár by postúpil na Bratušekovej "horizontálnu" pozíciu, kde by sa staral o strategickú oblasť energetickej únie.

 

Hlasovanie o Bratušekovej osude sa v europarlamente očakáva už dnes popoludní, ako však naznačila slovinská tlačová agentúra STA, je možné, že Bratušeková dovtedy sama požiada o odchod z exekutívy EÚ.

 

Kuloárne fámy živí aj informácia, že Juncker sa v utorok popoludní stretol s predsedom EP Martinom Schulzom a predsedami dvoch najväčších politických skupín - kresťanských ľudovcov (EĽS) Martinom Weberom a S&D Giannim Pittellom. Následne Juncker rokoval aj so šéfom liberálnej frakcie v europarlamente (ALDE) Guyom Verhofstadtom.

 

Konferencia predsedov výborov vo štvrtok oznámi, aké zmeny navrhuje urobiť Junckerovi v jeho kabinete. Juncker o prípadných zmenách bude rozhodovať sám a ak by došlo k výmene portfólií medzi komisármi, títo musia zopakovať híring s poslancami, čiže naštudovať si podrobne ďalšiu pracovnú agendu.

 

Ak by sa tak stalo, k novým híringom by zrejme došlo v dňoch 20. a 21. októbra, v týždni plenárneho zasadania EP v Štrasburgu. Europoslanci sa snažia dodržať termín hlasovania o Európskej komisii ako celku z 22. októbra. Ich snahou je - podľa niektorých zdrojov v EP - aby komisia začala úradovať už od 1. novembra a Juncker ako nový šéf začal vyvíjať nátlak na Francúzsko, ktoré chce požiadať o ďalšie výnimky z prísnej rozpočtovej disciplíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies